Mainos

Islamilaiset maat vaativat YK:n hätäkokousta

Islamilaiset maat vaativat YK:n hätäkokousta Lähi-Idän tilanteen ratkaisemiseksi.

Israeliin ja palestiinalaisiin kohdistuva kansainvälinen painostus on lisääntynyt väkivaltaisuuksien jatkuessa palestiinalaisalueilla. Sekä Yhdysvallat että Venäjä ovat vedonneet osapuoliin, että kymmenen kuukautta jatkuneet yhteenotot keskeytettäisiin. Islamilaiset maat vaativat puolestaan YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokousta.

Israelin radio on kertonut tänään, että Israelin sotilaat haavoittivat viittä palestiinalaista Duran kylässä Länsirannan eteläosassa aamulla. Haavoittuneista kahden kerrottiin kuuluvan palestiinalaisten turvallisuusjoukkoihin.

Gazan alueella palestiinalaiset tekivät Israelin armeijan mukaan kaksi kranaatti-iskua juutalaissiirtokuntaan. Kenenkään ei kerrottu haavoittuneen hyökkäyksissä.

Tel Avivin yliopiston tutkija Mark Heller arvioi, että väkivaltaisuudet tulevat jatkumaan. -Olemme yhä tämän (kriisin) laajentumisvaiheessa. Ei ole mitään tapaa tietää, milloin pahin on ohi. En usko, että huippua on kuitenkaan vielä saavutettu, Heller sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush kehotti eilen palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia pyrkimään siihen, ettei itsemurhaiskuja enää tehtäisi. Israelilaisilta hän puolestaan toivoi pidättäytymistä vastaiskuista. Lisäksi Yhdysvallat ja Venäjä sopivat yhteisistä ponnistuksista rauhanneuvotteluiden aloittamiseksi.

Israel kiisti miehityksen

Islamilaisten maiden järjestön OIC:n mukaan Israelin toimet uhkaavat Lähi-idän rauhanprosessia ja palestiinalaisten pyrkimystä rauhaan. OIC lähetti eilen asiasta kirjeen turvallisuusneuvoston puheenjohtajalle Alfonso Valdiviesolle. Järjestöön kuuluvia maita huolestuttaa erityisesti se, että Israel on vallannut palestiinalaishallinnon päämajan Jerusalemissa sekä tehnyt iskuja Länsirannan alueella.

Diplomaattilähteiden mukaan turvallisuusneuvostossa keskusteltaisiin Lähi-idän tilanteesta ensi viikon alussa, mahdollisesti maanantaina.

Israelin puolustusministeri Binyamin Ben-Eliezer vakuutti, ettei Israelin armeija suunnittele palestiinalaisalueiden takaisinvaltausta. Hänen mukaansa sotilaat tulevat valtaamaan kuitenkin rakennuksia Beit Jalan kylässä Länsirannalla, jos palestiinalaiset tulittavat Jerusalemin läheisyydessä sijaitsevaa Gilon siirtokuntaa.

Ulkoministeri Shimon Peresin mukaan Israel on osoittanut "itsehillintää" vastatessaan palestiinalaisten itsemurhaiskuihin. Amerikkalaisen televisiokanavan haastattelussa Peres kertoi, että maan hallitus yrittää saada rauhanneuvottelut uudelleen käyntiin. Hänen mukaansa Israelin pyrkimyksenä on neuvotella suoraan palestiinalaisten kanssa. Peres arveli, että Israel ehdottaa joitakin muutoksia Camp Davidissa viime vuonna tehtyyn sopimusluonnokseen.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.