Mainos

Islam-asiantuntija: Afganistan-operaatio on kasvattanut terroriuhkaa Suomessa

Islamiin perehtynyt teologian tohtori Ari Hukari arvioi, että terrorin uhka on hieman lisääntynyt Suomessa.

– Vielä vuosi sitten olisin sanonut, että Afganistanissa mukanaolo ei lisäisi terrorin uhkaa Suomessa, mutta nyt olen joutunut miettimään kantaani vähän siihen suuntaan, että ehkä kaikissa Afganistanissa mukana olevissa maissa on jonkinlainen uhka. Se on kuitenkin Suomessa häviävän pieni.

Islamistiseksi esittäytynyt ryhmä on ylistänyt Helsingissä loppuviikosta löytyneitä räjähteitä nettisivuillaan.

Helsingin Sanomien mukaan viestien lähteenä olisi "maailmanlaajuisen Jihadin kannattajat".

Helsingin räjähteet amatöörimäisiä

Hukarin mukaan ryhmän merkittävyyttä on vaikea arvioida, koska jihad-nimitystä käyttävät monet ryhmittymät, joista osa liittyy al-Qaidaan.

Hukarin mukaan Pasilan ja Tapaninvainon kaltaiset iskuyritelmät vaikuttavat kuitenkin amatöörimäisiltä yrityksiltä, jotka tuskin ovat osa laajempaa ryhmittymää.

– Luulen, että Suomessa tällaiset pommiyritykset ovat yksittäisten toimijoiden omia ideoita. Nämä yksittäiset toimijat ovat todennäköisesti verkostoituneet korkeintaan sähköisesti, ehkä muihin Skandinaviassa tai Euroopassa toimiviin ryhmiin, Hukari arvioi.

– Suomessa tuskin toimii laajempaa solua.

Hukarin mukaan Euroopan mittakaavassa vastaavat yksittäiset yritykset ovat suhteellisen yleisiä, mutta ne aika usein epäonnistuvat.

– Voisin kuvitella, että al-Qaidan suunnitelmissa on isompia iskuja Euroopassa, mutta Suomi on aika mielenkiinnoton kohde.

Pasilan pommi haluttiin ehkä poliisilaitoksen lähelle?

Afganistanin tapahtumat ja Osama bin Ladenin kuolema ovat lisänneet Hukarin arvion mukaan uhkauksia kaikkialla.

Hukarin mukaan Pasilan pommiviritelmän ja Tapaninvainossa heitetyn polttopullon kaltaisilla yrityksillä ja niihin liittyvillä viesteillä haetaan julkisuutta.

– Osa on yrityksistä on varmasti puhtaasti jihadista propagansaa., jonka ei ole tarkoituskaan toteutua.

Jos Suomessa toteutuisi terrori-isku, olisi Hukarin mukaan todennäköisempiä paikkoja eri viranomaisten julkiset tilat, jotka jotenkin liittyvät Suomen Afganistan-operaatioon.

– Tällaisia voisivat olla esimerkiksi ulkoministeriön tai muiden viranomaisten läheisyys.

Hukari pitää mahdollisena, että Pasilasta löytynyt pommi olisi tarkoituksella laitettu Pasilan poliisiaseman läheisyyteen.

– Näin voisin ainakin itse kuvitella. Syitähän ei tiedetä. En pidä todennäköisenä, että Suomessa tapahtuisi nyt uusia iskuyrityksiä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.