Iskut lisääntyvät myös suomalaisalueella Afganistanissa

Afganistanin turvallisuustilanteen arvioidaan kiristyvän entisestään nyt myös suomalaisjoukkojen alueella maan pohjoisosassa. Taleban-kapinalliset ovat kiihdyttäneet viime syksystä lähtien iskujaan, ja niiden arvioidaan vain lisääntyvän kesää kohti.

- Aikaisemmin talebanit toimivat pääosin pimeän turvin pitkiltä etäisyyksiltä, mutta nykyään toimintaa on myös päiväsaikaan. Lisäksi heidän aseistuksensa on monipuolistunut ja heidän joukkokokonsa ovat kasvaneet, kertoo ISAF-joukkojen tiedotusupseeri Ossi Leander.

Afganistanin kiristyvään tilanteeseen Suomi yrittää nyt vastata lähettämällä maahan lisäjoukkoja. Sotilaiden määrää aiotaan ensi vuonna nostaa 80 hengellä lähes kahteensataan.

Samaan aikaan suomalaisten naapuriin, maan pohjoisosaan on siirtymässä tuhansia amerikkalaissotilaita. Tämän on arvioitu vakauttavan aluetta, mutta samalla amerikkalaisjoukkojen saapumisella on myös kääntöpuolensa.

- On selvää, että jos joukkojen määrä alueella lisääntyy, niin myös kohtaamisten mahdollisuus lisääntyy, joten tätä kautta voidaan arvioida, että iskujen määrä tulee kasvamaan, sanoo vanhempi osastoesiupseeri Ahti Kurvinen puolustusministeriöstä.

Toisaalta sotilaiden marssittamisella maahan ei välttämättä saavuteta rauhanturvaoperaation lopullista tavoitetta, eli saada sekasortoinen Afganistan pärjäämään omillaan.

- Siviilikriisinhallinta kyllä vaatisi ehkä vielä nykyistäkin enemmän panostusta, mutta se ei välttämättä tarkoita sitä, että se tapahtuisi sotilaallisen toiminnan kustannuksella, pohtii EU:n poliisioperaatio EUPOL:n varakoulutuspäällikkö Peter Sund.

Suomalaisten rauhanturvaajien tavoitteena on vetäytyä maasta noin viiden vuoden kuluttua. Siihen mennessä Afganistan tuskin seisoo omilla jaloillaan.

- Siihen menee varmasti vielä kymmeniä vuosia, toteaa tiedotusupseeri Ossi Leander.

Ennakkotietojen mukaan Afganistanissa toimivat maat aikovat sopia jo tällä viikolla Lontoossa siitä, että turvallisuusvastuu osissa maata siirtyisi Afganistanin omille joukoille jo ensi vuoden alussa.

Katso Aino Huilajan juttu

Lue myös:

    Uusimmat