Iskut Irakiin ohi

Yhdysvaltain ja Britannian neljä päivää kestäneet ilmaiskut Irakiin päättyivät varhain tänään. Muutama tunti islamilaisten pyhän ramadan-kuukauden alkamisen jälkeen amerikkalaiset ja brittiläiset lentokoneet tekivät viimeiset hyökkäyslentonsa. Sekä Yhdysvallat että Britannia sanoivat saavuttaneensa sotilaalliset tavoitteensa.

Muualla länsimaissa ja Kiinassa vaadittiin Irakin-politiikan uudelleen arvioimista. Irakin johto näytti vähät välittävän vuoden 1991 Persianlahden sodan jälkeen pahimmista ilmapommituksista ja julisti, ettei se anna YK:n asetarkastajien palata alueelle. Ilmaiskut olivat nimenomaan vastareaktio sille, ettei Irak suostunut yhteistyön asetarkastajien kanssa.

Prseidentti Bill Clinton kertoi 72 tuntia kestäneen operaation päätteeksi, että hän oli saanut tietoja, joiden perusteella hän oli vakuuttunut iskujen täyttäneen tehtävänsä. Presidentti toisti lisäksi toiveensa siitä, että Irakia ryhtyisi johtamaan uusi hallitus. Clinton puhui toimittajille Valkoisessa talossa kello yhdeltä aamuyöllä, samaan aikaan kun Britannian pääministeri Tony Blair puhui Lontoossa.

Clinton varoitti kuitenkin, että lisäiskuja tehtäisiin tarvittaessa mikäli Irak yrittäisi edetä joukkotuhoaseidensa rakentamisessa tai estäisi YK:n asetarkastajien työtä. Myös pääministeri Blair varoitti Saddamia vähättelemästä liittoutuneita, sillä he olivat valmiita iskemään uudelleen. Niin ikään Blair kiitteli iskujen tuloksia. Hänen mukaansa tuloksiin voitiin olla tyytyväisiä, sillä "tärkeät osat Saddamin sotilaallisesta järjestelmästä" oli tuhottu. Blairin mukaan operaatio oli jo alun perin suunniteltu nelipäiväiseksi.

Irakin presidentin Saddam Husseinin asema on heikentynyt Yhdysvaltain ja Britannian nelipäiväisten ilmaiskujen ansiosta, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright tänään. Albright arvioi myös, että kansainväliset pyrkimykset Irakin presidentin pysäyttämiseksi ovat nyt voimistuneet Operaatio Aavikkoketun ansiosta.
-Saddam Hussein on nyt heikompi, koska valtaosa niistä tavoitteista ja asioista, joista hän välittää, on tuhottu, Albright sanoi NBC-tv-yhtiön haastattelussa.

Yhdysvaltain puolustusministeriön mukaan operaation aikana iskettiin 97 kohteeseen. Iskuissa aiheutui merkittävää vahinkoa mm. sotilaallisille kohteille ja hallintorakennuksille. Iskujen ansiosta Irakin ohjusohjelmaa saatiin viivytettyä ainakin vuodella.

Blair: Asetarkastajat takaisin Irakiin

Blair sanoi tänään, että hänen mielestään YK:n asetarkastajien olisi palattava Irakiin. Blairin mukaan asetarkastajien on kuitenkin voitava tehdä työnsä kunnolla ja luottaa siihen, että Irakin johtaja Saddam Hussein noudattaa solmittuja sopimuksia. Vanhaan "kissa- ja hiirileikkiin" ei ole paluuta, Blair sanoi BBC-tv-yhtiön haastattelussa.

Blair lupasi tänään myös lisää toimia Irakin presidentin Saddam Husseinin taltuttamiseksi neljä yötä jatkuneiden ilmaiskujen jälkeen. Blair kertoi lehdistötilaisuudessa, että Britannian hallitus lähettää lentotukialus Invinciblen Persianlahdelle tammikuussa osana tätä uutta "hillitsemisstrategiaa".

Irakin-vastaisten pakotteiden noudattamista ryhdytään Blairin mukaan nyt valvomaan entistä paremmin esimerkiksi tehostamalla laivaliikenteen valvontaa Persianlahdella. Britannia aikoo myös jatkaa yhteydenpitoa Irakin oppositioon auttaakseen tätä "muokkaamaan tulevaisuudenkuvaa paremmasta Irakista".

YK:n avustustyöntekijät palaavat Irakiin

YK:n erityislähettiläs Prakash Shah kertoi tänään, että avustustyöntekijät palaavat keskiviikkoon mennessä Bagdadiin jatkamaan työtään nyt kun ilmaiskut Irakia vastaan on lopetettu. YK evakuoi työntekijänsä Irakista juuri ennen ilmaiskujen alkua. Prakash Shah sanoo uutistoimisto Reutersille, että myös ruoka- ja öljyohjelmaa jatketaan entisen laajuisena. Irak on saanut YK:lta luvan myydä öljyä, jotta se voisi myyntituloilla hankkia ruokaa nälkäänäkeville kansalaisilleen.

YK:n turvallisuusneuvoston on määrä puida huomenna Irakin kriisiä. Erityislähettiläs Shah kertoi, että turvallisuusneuvosto käsittelee ilmaiskujen nostattamia näkökantoja. Neuvosto pyrkii myös päättämään, miten kriisissä pitäisi seuraavaksi edetä. Shah sanoo, että YK:n pääsihteeri Kofi Annan on helpottunut Yhdysvaltain ja Britannian päätettyä lopettaa Irakin pommittamisen.

Venäjä tyytyväinen iskujen loppumiseen

Ranskan ja Saksan johtajat ovat ilmaisseet ilonsa Irakin ilmaiskujen loppumisesta. Presidentti Jacques Chirac sanoo, että Ranska on valmis auttamaan asetarkastuskiistan ratkaisussa. Liittokansleri Gerhard Schröder puolestaan varoittaa Irakin johtajaa Saddam Husseinia ja sanoo, että uudet provokaatiot johtaisivat vakaviin seurauksiin.

Venäjän pääministeri Jevgeni Primakov sanoi tänään, että Venäjän hallitus on tyytyväinen Irakiin tehtyjen pommitusten loppumiseen. Intiaan viralliselle vierailulle saapunut Primakov ilmaisi kuitenkin huolensa siitä, että iskut saattavat vielä jatkua. Myös Venäjän presidentti Boris Jeltsin oli tyytyväinen Yhdysvaltojen ja Britannian päätökseen lopettaa ilmaiskut Irakia vastaan. Jeltsin luonnehti kuitenkin ilmaiskuja "järjettömiksi". Voimatoimien käyttö on Jeltsinin mielestä vain pahentanut Irakiin liittyviä ongelmia.

Kiina puolestaan vaati kannanotossaan poliittista ratkaisua ja kovempia diplomaattisia ponnisteluja, jotta Yhdysvaltain ja Irakin asetarkastuskiistaan löytyisi ratkaisu.
(MTV3-STT-Reuters-AFP)


Lue myös:

    Uusimmat