Mainos

Iskuja nettipiratismia vastaan

Internetissä laittomia piraattikopioita levittäviä järjestöjä vastaan on tehty laaja kansainvälinen isku. Yhdysvalloissa, Singaporessa, Israelissa ja useissa Euroopan maissa takavarikoitiin yhteensä yli kaksisataa tietokonetta. Näistä kolmekymmentä oli tiedostopalvelimia, jotka sisälsivät satojatuhansia laittomia kopioita muun muassa musiikista ja elokuvista.

Operaatiossa pyrittiin saamaan kiipeliin useita ns. warez-järjestöjä, joiden uskotaan harjoittavan järjestäytynyttä piraattikopioiden levittämistä. Tällaisia ovat muun muassa Fairlight, Kalisto ja Echelon.

Valvontaiskuista tiedottaneen Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskuksen mukaan järjestöt ovat pyrkineet levittämään laittomia kopioita vielä julkaisemattomista elokuvista, musiikista ja tietokoneohjelmista. Kopiot ovat levinneet maailmanlaajuisesti myytäviksi esimerkiksi DVD-levyinä.

Lähimmät valvontaiskut tehtiin Ruotsissa. Suomessakin on aiemmin havaittu vastaavanlaista toimintaa ja siitä on jaettu myös tuomioita. Kuopion käräjäoikeus tuomitsi viime vuonna neljä suomalaismiestä ehdollisiin vankeusrangaistuksiin tai päiväsakkoihin DrinkOrDie-nimisessä järjestössä toimimisesta. Järjestön päätekijät toimivat Yhdysvalloissa ja heidät tuomittiin siellä pääasiassa ehdottomiin vankeusrangaistuksiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.