Mainos

Iskeekö etelään jälleen lumikaaos?

Pääkaupunkiseudulla luultiin pitkään, että tämä talvi olisi erilainen. Ei kinoksia ja loskaa vuorotellen, ei pyryä ja metrisiä lumikinoksia katoilla. Toisin kävi.

Parin kolmen viikon aikana Helsinkiin on satanut yli 40 senttiä lunta, ja lähes joka kolmannen kerrostalon katolla ahkeroi virolaisia lumenpudottajia. Katujen parkkipaikat ovat lumen peitossa ja lumen alta pilkistelee auton sivupeilejä.

Jos lumisade jatkuu, varautuu Helsingin kaupungin rakennusvirasto taas budjetin ylitykseen.

– Viime vuonna ylitettiin talvihoidon budjetti 14 miljoonalla eurolla, kun koko budjetti on normaalisti 21 miljoonaa euroa. Aura-autot ajavat nyt 24 tuntia vuorokaudessa, ja jos lunta tulee vielä kymmenen senttiä lisää, ovat meidän lumitilat taas täynnä, kertoo projektipäällikkö Ville Alatyppö rakennusvirastosta.

– Aamusta iltaan painetaan pitkää päivää, mutta onneksi ihmiset valittavat vähemmän kuin viime talvena. Ehkä olemme jotain oppineet, sanoo työnjohtaja Eero Ein Eeron Talonmiespalvelu Oy:stä.

Katoilla kuhisee

– Täältä kattojen yltä kun katsoo, niin melkein joka kolmannen kerrostalon katolla on joko miehiä lumitöissä tai työt tehty. Vähän väliä lumitilannetta pitää kuitenkin tarkkailla, sillä lunta on tullut koko ajan lisää, Ein kertoo.

Useita satoja miehiä - yleensä virolaisia - puhdistaa pääkaupungin lumisia kattoja. Riippuu ihan talosta, missä vaiheessa lumitöihin on lähdettävä.

– Toisissa taloissa ei tarvitse ollenkaan tehdä lumitöitä, mutta toisissa tosi aikaisessa vaiheessa. Se riippuu aina talon katosta, mistä päin tuuli puhaltaa ja miten se kerryttää lunta. Osa taloista vuotaa lämpöä ulospäin ja tulee paljon jääpuikkoja. Uusimissa taloissa ei yleensä ole tätä ongelmaa. Mutta jos lumet ja jäät tulevat katonreunan yli, niin kyllä kannattaa heti mennä töihin, Ein lisää.

Nyt tilanne on hankala siksi, että lumi tuli kertarysäyksellä. Vaikka kaupungin aura-autot ajavat ympäri vuorokauden, kaikkea lunta ei kaduilta pois saada.

"Lumitilanne on vasta normaali"

– Tällä hetkellä keskitytään siihen, että aurataan tuo pöperö valleihin ja sitten kun lumisade vähän lakkaa, niin sen jälkeen sitä aletaan kuljettaa lumenkaatopaikoille, joita Helsingissä on kahdeksan. Täytyy kuitenkin muistaa, että tällä hetkellä lumitilanne on vasta normaali. Runsasluminen talvi ei vielä ole, muistuttaa Alatyppö.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja