Mainos

Isistä paenneet jesidit vaarassa kylmettyä kuoliaiksi

Terroristijärjerjestö Isisin pakoon ajamien jesidien tilanne on äärimmäisen heikko. Pohjois-Irakista palanneen lääkäri Hawar Moradin mukaan monet kärsivät psyykkisistä ongelmista.

Ääri-islamilainen Isis on ajanut Irakin jesidit pois kotikylistään. Terroristijärjestön voimaan havahduttiin oikeastaan vasta, kun maailma seurasi järjestön Sinjar-vuorelle ajamien jesidien ahdinkoa. YK:n mukaan noin 200 000 on paennut kodeistaan. 

Myös Morad huolestui jesidien tilanteesta ja otti virkavapaata lääkärin virastaan työskennelläkseen vapaaehtoisena Pohjois-Irakissa.

Kauhut jättäneet pahoja traumoja

Moradin oma erikoisala on psykiatria. Monet jesidit tarvitsisivatkin hänen mukaansa psykiatrista hoitoa. Moradin hoitamilla jesideillä esiintyi muun muassa takaumia, harhoja sekä paniikkikohtauksia. Vähemmistön edustajat ovat todistaneet vierestä raakoja murhia ja raiskauksia.

Muut tarpeet ovat silti psykiatrista apua polttavampia. Jesideillä ei ole esimerkiksi kunnollisia asumuksia, vaan pakolaiset ovat kyhänneet asumuksia parkkihalleihin, rakenteilla oleviin taloihin sekä hylätyille bensa-asemille. Juomavedestä, ruuasta, vaatteista ja lääkkesitä on huutava pula. 

Erityisen huolissaan Morad on talven tulosta.

– Heillä ei ole mitään mahdollisuuksia selvitä talvesta ilman apua, sillä heillä ei ole mitään kunnollista suojaa. 

Kurdidiaspora yrittää auttaa

Hawar Moradin on itse osa kurdidiasporaa. Hänen mukaansa sekä Irakin jesidit että kurdit Syyrian puolella ovat saaneet apua ulkomailta, mutteivat riittävästi. 

– Osa diasporassa elävistä kurdeista on lähettänyt alueille rahaa ja vaatteita, mutta se ei valitettavasti riitä, Moradi kertoo. 

– Pian maassa voi olla jo lunta, ja silloin monet voivat kuolla kylmyyteen. 


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.