Isisin levittämä kauhu on läsnä YK:n yleiskokouksessa

Isis esillä yleiskokouksessa 2:31

Yli 190 maan johtajaa on kutsuttu koolle tänään New Yorkissa alkavaan YK:n yleiskokoukseen. Vaikka yleiskokoukseen kuuluu muutakin kuin YK:n turvallisuusneuvoston kokoontuminen, viime aikojen tapahtumisen vuoksi on selvää, ketkä kummittelevat keskiössä: terroria ja kidutusta levittävät Isis-taistelijat.

Kokous alkaa vain päivä sen jälkeen kun Yhdysvallat ilmoitti aloittaneensa ilmaiskut järjestöä vastaan Syyriassa. Ei ole vaikea arvata, että Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman tekee kaikkensa taistelutuen saamiseksi muilta jäsenmailta, kun kaikki ovat koolla samassa kaupungissa.

Viikon kestävän yleiskokoukseen kokoontuneiden maailman johtajien mieltä varjostaa Isisin lisäksi toinenkin turvallisuusuhka: ebola. Kummatkin ovat levinneet pikkuhiljaa suuren yleisön huomaamatta ja nyt maailman johtajia pelottaa, että tilanne riistäytyy käsistä.

Osittain se onkin riistäytynyt. YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ilmoitti eilen, että ebolan turvallisuusuhkaa käsitellään erillisessä kokouksessa torstaina. Keskiviikolta toivotaan lisäkeinoja Isisiä vastaan.

YK haluaa sulkea Isisin rahahanat

Yhdysvallat on ilmoittanut jo aiemmin ottavansa johtavan roolin taistelussa ääri-islamistista ryhmittymää vastaan. Tänään Barack Obama johtaa YK:n turvallisuusneuvoston kokousta yleiskokouksen avauspäivänä ja hänen odotetaan käyttävän tilaisuutensa maailman johtajien face-to-face -keskusteluissa hyväkseen, sillä hän palaa Washingtoniin jo torstaina.

Suomen kansalliseen edustuksessa on mukana tasavallan presidentti Sauli Niinistö, ulkoministeri Erkki Tuomioja ja vielä hetken kehitysministerinä toimiva Pekka Haavisto.

Yhdysvallat on saanut sotilastoimiinsa tukea muun muassa Arabiliitolta, Ranskalta ja Britannialta, mutta se tietää tarvitsevansa lisää apua. Yhdysvallat on ilmoittanut aiemmin, ettei se aio lähettää maajoukkoja Irakiin eikä Syyriaan. Tutkijat mm. Suomessa ja Yhdysvalloissa ovat epäilleet, etteivät pelkät ilmaiskut riitä hiljentämään terroria.

Obama haluaa kaikilta lakimuutoksia

Obama aikoo vedota länsimaihin, jotta kaikki muuttaisivat lakipykäliään taisteluihin lähtevien tuomitsemiseksi. Suomessa terrorismin rahoitus on jo tuomittavaa, mutta periaatteessa matkustaminen toiseen maahan ja siellä sotaan osallistuminen ei ole laissa kielletty.

Islamistiseksi valtioksi itseään kutsuvaa Isistä pidetään länsimaissakin laajalti turvallisuusuhkana. Järjestö onkin kehottanut kannattajiaan iskuihin vääräuskoisia vastaan eri puolilla länsimaita.

Eniten Eurooppa ja Yhdysvallat pelkäävät omia, maan passin omistavia, kansalaisiaan ja heidän kotipaluutaan Isisin taisteluista tai koulutusleireiltä. Euroopasta Syyriassa ja Irakissa pelätään olevan tuhansia ääri-islamistisia taistelijoita, Yhdysvalloista satoja.

Ilmaiskut eivät ole hiljentäneet fundamentalisteja

Yhdysvaltain asevoimien päämaja kertoi varhain aamulla, että Yhdysvallat on pommittanut Isisiä ilmaiskuilla Irakissa jo yli 190 kertaa.

Sen lisäksi Yhdysvallat aloitti toissayönä ilmaiskut Syyriassa.

Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA arvioi kuitenkin aiemmin tässä kuussa, että Isisin riveissä on yli 30 000 taistelijaa Irakissa ja Syyriassa ja määrän pelätään kasvavan.

 

Lue myös:

    Uusimmat