Mainos

Isis on jättänyt jälkeensä valtavat miinakentät – jopa nukeissa liiketunnistimia räjähteitä varten

Isis-terroristit on saatu pakenemaan useilta alueilta Irakissa ja Syyriassa. Kuoleman kylväminen kuitenkin jatkuu, sillä Isis on jättänyt jälkeensä valtavat määrät miinoja ja muita räjähteitä.

YK:n mukaan yksin Mosulin kaupungin ja sen ympäristön siivoaminen Isisin miinoista ja räjähteistä maksaa ainakin 50 miljoonaa dollaria.

Irakin viranomaisten arvion mukaan koko muun maan raivaaminen räjähteistä maksaa suurin piirtein yhtä paljon eli Isis on jättänyt miinoja Mosulin alueelle todella paljon.

Valokatkaisin voi sytyttää räjähteen

Economist-lehti kertoo yksityiskohtia miinoituksista ja räjähteiden asettelusta. Niiden on tarkoitus aiheuttaa mahdollisimman suurta tuhoa tavallisten ihmisten keskuudessa, sillä räjähteitä on aseteltu muun muassa tavallisiin kodinkoneisiin ja muihin arkipäivän tavaroihin.

Räjähteitä löytyy asuntojen jääkaapeista, teepannuista, pölynimureista ja esimerkiksi kotitietokoneista. Kun asuntoonsa palaava asukas ryhtyy käyttämään vaikkapa pölynimuria, se saattaa räjähtää niin voimakkaasti, että koko rakennus romahtaa.

Räjähderaivaajat ovat löytäneet jopa nukkeja, jotka sisältävät liiketunnistimia. Liiketunnistimen havaitsema liike aiheuttaa räjähdyksen. Myös esimerkiksi valokatkaisijoita on käsitelty niin, että ne voivat johtaa räjähdykseen.

Osa räjähteistä on yksinkertaisempia. Economist kertoo, että käsikranaatti on voitu asettaa lasimukiin oven päälle siten, että se räjähtää, kun oven avaa.

Isis on jättänyt Mosulin seudulle valtavat määrät myös tavallisia maamiinoja. Brittiläinen MAG-miinaraivausryhmä on poistanut alueelta noin tuhat miinaa lokakuun jälkeen. Asiantuntijan mukaan Irakissa ja Syyriassa saattaa olla yli satatuhatta Isisin sinne jättämää miinaa.

Miinakuolemat lisääntyneet rajusti

1990-luvun puolivälissä miinat tappoivat maapallolla noin 26 000 ihmistä vuosittain. Maamiinat kieltävän Ottawan sopimuksen jälkeen miinakuolemat alkoivat laskea selvästi. Sopimus tuli voiman vuonna 1999.

Vuonna 2014 miinakuolemat laskivat jo alle 4000 tapauksen mutta Isisin myötä miinakuolemat ovat jälleen alkaneet kasvaa. Toissavuonna kuolleita oli jo 6000.

Miinat eivät vain tapa vaan myös rampauttavat ihmisiä. Niinpä Pohjois-Irakissakin on yhä enemmän ihmisiä, joilta puuttuu miinaräjähdyksen seurauksena jokin ruumiinosa.

Brittiläinen Daily Express -lehti kertoo 52-vuotiaasta Salam Saadlasta, jonka 16-vuotias poika kuoli miinaan kotinsa lähellä.

– Hän oli lounastauolla ja leikki siskonsa kanssa. He tanssivat älypuhelimesta löytämänsä musiikin tahdissa. Lounaan jälkeen poika meni pellolle. Olin sanonut hänelle, että ei saa mennä liian kauas kodin läheltä.

– Kun kuulin räjähdyksen, tiesin mitä on tapahtunut. Juoksimme paikalle mutta hän oli kuollut. Isis tappoi poikani, Saadla kertoo.

Lähteet: The Economist, Daily Express, AMN. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.