Mainos

Isien masennus on paisuva ongelma

Isien synnytyksen jälkeinen masennus saattaa olla luultua yleisempää. Väestöliiton mukaan isistä neljä prosenttia ja äideistä kymmenen prosenttia potee synnytyksen jälkeistä masennusta.

Isiä altistavat masennukselle vauvan syntymän tuoma elämänmuutos, parisuhdeongelmat sekä tunne- ja hoivataitojen puute.

Miehet eivät tunne saavansa tarpeeksi apua vanhemmuuteensa. Väestöliiton perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaan mukaan miehet saavat eniten apua toisilta isiltä.

- Monet toki pyrkivät keskustelemaan myös oman kumppanin kanssa. Keskustelu onnistuu vielä siinä vaiheessa, kun pahoja loukkauksia ei ole tapahtunut. Kotona keskusteleminen voi olla hankalaa, jos väärinkäsityksiä on ollut paljon ja tilanne on kroonistunut, Oulasmaa sanoo.

- Kun isät asioivat esimerkiksi päiväkodeissa, ihmetellään, missä äiti on, sairaanako. Isät kokevat tulleensa sivuutetuiksi näissä palveluissa. Tosin joidenkin isien mielestä se on kiinni siitä, kuinka osaa vaatia sitä palvelua ja kohdatuksi tulemista.

Arvostus puuttuu

Isien tuntemuksia on koottu Väestöliiton Isien kielletyt tunteet -teokseen. Teosta koonnut Minna Oulasmaa kertoo, että moni isä kokee riittämättömyyttä omassa perheessään.

- Vaikka isä tekee pitkää päivää, hänestä tuntuu, ettei hän saa kotona kaipaamaansa arvostusta. Tällaisessa kierteessä voi käydä niin, että kotona on vihainen äiti, joka kadehtii isän työtä ja itsenäisyyttä. Toisaalta isä haluaisi olla puolisona parempi ja isänä enemmän läsnä.

Vertaistukea isyyden ongelmiin saa verkostoitumalla muiden isien kanssa. Ounasmaan mukaan tämä on vauvan kanssa melko helppoa.

- Monella on samassa tilanteessa olevia kavereita. Uusia perhetuttuja löytää, kun käy lapsen kanssa esimerkiksi vauvauinneissa.

- Psykologin palveluista voi kysyä esimerkiksi neuvolasta. Ammatti-ihmisen kanssa voi peilata tilannettaan ja käydä läpi surua siitä, jos oma isä ei ollut toivotun kaltainen malli. Moni mies joutuu rakentamaan oman isyytensä tyhjästä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.