Mainos

Isänsä mukana jo viisivuotiaasta – seuraako "Kolja" jalanjäljissä presidentiksi saakka?

Valko-Venäjän presidentin Aleksandr Lukashenkon vieraillessa Yhdysvalloissa hänen seurueessaan oli poikkeuksellisen nuori jäsen. Presidentin 11-vuotias poika Nikolai, "Kolja", oli isänsä rinnalla niin YK:n yleiskokouksen istuntosalissa kuin tervehdyskäynnillä presidentti Barack Obaman luona.  

Edustustehtävät sujuivat rutiinilla, sillä Kolja on ollut isänsä vanavedessä niin kotimaassa kuin maailmalla jo viisivuotiaasta saakka. Ulkopoliittisen instituutin tukijan Andras Raczin mukaan viesti pojan ottamisesta kuvioihin oli selvä aikana, jolloin presidentin vanhinta poikaa Viktoria povattiin presidentin seuraajaksi.  

– Viesti oli: Älkää spekuloiko Viktorilla, seuraajani on Kolja ja siihen saakka minä pysyn vallassa, Racz tulkitsee.  

Hän ennustaa ilmeisen terveitä elämäntapoja noudattavan 61-vuotiaan isä-Lukashenkon pysyvän kuvioissa vielä pitkään.  

Oman lisämausteensa soppaan tuo se, ettei nuori Nikolai ole presidentti Lukashenkon avioliiton hedelmä vaan ilmeisesti seurausta presidentin romanssista henkilääkärinsä kanssa.  

Sunnuntaina vaalit – mikään ei uhkaa Lukashenkoa

Vuosia jatkunut talouden alamäki ei normaalisti lupaa hyvää presidentin uudelleenvalinnalle. Valko-Venäjä ja maata vuodesta 1994 johtanut Aleksandr Lukashenko eivät kuitenkaan ole tavanomaisia tapauksia.  

Käytännössä mikään ei uhkaa Lukashenkon voittoa sunnuntain vaaleissa. 61-vuotias jääkiekkofani ohittanee siten kevyesti Urho Kekkosen virkavuosien määrässä.  

Lukashenkoa vastassa on kolme muuta ehdokasta, joista tosin vain yksi edustaa aidosti oppositiota. Äänestysprosentin odotetaan jäävän aiempaa alhaisemmaksi, mutta useimmat povaavat Lukashenkon tulevan valituksi jo ensimmäisellä kierroksella.  

Ulkoiset syyt eli läheisen liittolaisen Venäjän pelko saattaa jopa varmistaa uudelleenvalinnan sujumisen ilman suurempia vastalauseita.  

– Oppositio ei ole vain heikko ja hajallaan, vaan myös omalla tavallaan kiinnostunut pitämään Lukashenkon vallassa. Ukrainan tapahtumien valossa hänet nähdään parhaana takuuna sille, että Valko-Venäjä voi pitää kiinni jäljellä olevasta itsenäisyydestään, kirjoittavat Ulkopoliittisen instituutin tutkijat Arkady Moshes ja Andras Racz syykuussa julkistetussa raportissa.  

Lisäpontta käsitys sai aiemmin viikolla, kun Lukashenko torjui Venäjän aikeet perustaa lentotukikohta Valko-Venäjälle.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.