Isännöintiliitto: Taloyhtiöiden energiatehokkuus sattumankauppaa

Energiatehokkuusasiat koskettavat sekä taloyhtiön hallitusta, asukkaita, isännöintiä että kiinteistöhuoltoa. Mutta ottaako kukaan vastuuta?

Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä peräänkuuluttaa vastuunkantoa energiatehokkuusasioissa.

– Tällä hetkellä kukaan ei tunnu ottavan vastuuta energia-asioista. Energiatehokkuus ei toteudu, ellei yhteisiä tavoitteita ole määritelty ja osapuolia sitoututeta niihin.

Nopein tapa vaikuttaa energiankulutukseen on neuvoa asukkaita. Käytännössä asukasviestinnän hoitaa usein isännöinti, jolla on paljon tietoa ja osaamista energia-asioista.

– Energiatehokkuusneuvonta ei kuitenkaan kuulu automaattisesti isännöintipalveluun. Taloyhtiön hallituksen on sovittava siitä aina erikseen isännöintiyrityksen kanssa, Heikkilä sanoo.

LUE MYÖS:

Taloyhtiön hallituksen kannattaa kysyä isännöinnin näkemystä siitä, kuinka paljon säästöä voi saada aikaan asukkaiden kulutustottumuksia muuttamalla ja miten muutos toteutetaan käytännössä.

– Taloyhtiöissä kulutetaan 10 prosenttia kaikesta Suomessa käytettävästä energiasta. Asumiskustannukset pienenevät, kun jokainen asukas käyttää energiaa järkevästi, Heikkilä sanoo.

Energiatehokkuuteen voi vaikuttaa myös varmistamalla yhteistyössä kiinteistöhuoltopalveluiden kanssa taloteknisten järjestelmien toimivuus.

– Energiatehokkuus tulisi liittää osaksi kiinteistöhuoltosopimusta, Heikkilä toteaa.

Kolmas tapa eli korjausrakentaminen on tehokkain, mutta kallein.

– Tulevaisuudessa kaikki isot remontit ovat samalla energiaremontteja, mutta niitä ei tehdä energianäkökulman takia, Heikkilä huomauttaa.


Hannakaisa Taskinen / Jokakoti.fi

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat