Mainos

Isaf-komentaja vaatii lisää joukkoja Afganistaniin

Afganistanissa olevien kansainvälisten joukkojen komentaja varoittaa, että maahan tarvitaan lisää sotilaita tai koko operaatio epäonnistuu.

Julkisuuteen vuotaneessa luottamuksellisessa raportissa kenraali Stanley McCrystal kirjoittaa, että kansainvälisillä joukoilla on vuosi aikaa kääntää tilanne edukseen - sen jälkeen kapinallisia ei voida enää voittaa.

Kenraalin uskotaankin pyytävän lisäjoukkoja Yhdysvaltain presidentti Barack Obamalta lähiaikoina. McCrystal haluaa myös vahvistaa Afganistanin omia asevoimia suunniteltua nopeammin.

Uusi strategia tarkoittaa tuen saamista afgaaneilta itseltään. Kenraalin kovan kritiikin mukaan heikko hallinto, korruptio, vallan väärinkäyttö ja ISAF-joukkojen virheet ovat etäännyttäneet kansalaiset, mikä toimii kapinallisten hyväksi.

Komentajan toivoma noin 30 000 sotilaan lisäjoukko ei kuitenkaan todennäköisesti saa kannatusta: niin oppositiossa oleva republikaaninen puolue kuin tavalliset kansalaisetkin vastustavat lisäjoukkojen lähettämistä Afganistaniin.

Lisäjoukot saavat tuskin kannatusta muuallakaan. Afganistanissa itsemurha-iskussa surmansa saaneet kuusi italialaissotilasta saatettiin tänään Roomassa hautaan valtiollisin menoin. Sotilaiden kuolema on lisännyt vaatimuksia Italian joukkojen vetämisestä, ja jopa hallituksen liittolaiset vaativat rauhanturvaajia jouluksi kotiin Afganistanista.

(MTV3)

Katso Helena Liikasen analyysi (Kymmenen uutiset 21.9.2009)

Katso Katja Kannonlahden juttu ja kansanedustaja Pekka Haaviston haastattelu (Seitsemän uutiset 21.9.2009)

AFGANISTAN-UHRIEN JUHLALLISET HAUTAJAISET KIIHDYTTIVÄT ITALIASSA KESKUSTELUA VETÄYTYMISESTÄ

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.