Mainos

Isabel iski Yhdysvaltoihin

Pelätty hirmumyrsky Isabel iskeytyi Pohjois-Carolinan rannikolle Yhdysvaltoihin tänään.

Rannikkoa pieksivät tuulet, joiden voima oli noin 160 kilometriä tunnissa. Rankkasateet ja jättimäiset aallot moukaroivat ranta-alueita. Rannikolla sähköt katkesivatkin heti laajoilta alueilta ja yli 800000 taloutta oli myöhään torstaina Suomen aikaa ilman virtaa. Määrän odotettiin kasvavan edelleen myrskyn edetessä.

Mahdollisista henkilövahingoista ei kello 23 Suomen aikaa ollut vielä tietoja. Osa Pohjois-Carolinan rannikon riuttasaarista oli veden vallassa, koska myrsky nosti vedenpintaa parin metrin verran.

Varsinaisen myrskykeskuksen oli määrä iskeä rannikolle noin kello 20 Suomen aikaa, mutta Isabelin vaikutus tuntui jo aikaisemmin sisämaassa.

Washingtonin alueella tuulet yltyivät päivän mittaan ja illaksi alueelle ennustettiin rajua myrskytuulta, kaatosadetta ja jopa tornadoja. Sadetta on luvassa ainakin noin 15 senttimetriä ja tuulten nopeudeksi ennakoitiin noin 100 kilometriä tunnissa.

Washington kiinni

Isabelin tietä ajettiin rannikkoalueelta evakkoon noin 230 000 ihmistä ja myös pääkaupunki Washington hiljeni. Washingtonin hallintorakennukset suljettiin, samoin kaikkien lähialueiden koulut.

Metrot ja bussit lopettivat liikennöinnin puolelta päivin paikallista aikaa ja lähes kaikki lennot alueen lentokentiltä peruttiin. Junaliikenne kaupungista pysäytettiin lähes tyystin.

Washingtonin ja sen lähialueiden sähkölaitokset ovat varautuneet myrskyn mylvintään. Alueelle on haalittu satoja korjausyksiköitä läheltä ja kaukaa. Paikalla oli yksiköitä Georgiasta ja Missourista saakka.

Bush evakkoon

Presidentti George W. Bushkin katsoi parhaaksi antaa periksi Isabelille ja siirtyi loma-asunnolleen Camp Davidiin. Itärannikon osavaltioihin julistettiin hätätila ja kansalliskaarti oli valmiustilassa.

Myrskyn ennakoidaan aiheuttavan erittäin vakavia tulvia sisämaassa, sillä viimeaikaisissa rankkasateissa maa on kastunut perusteellisesti, eikä se ime enää yhtään lisäsadetta. Jokien pintakin on valmiiksi normaalia korkeammalla.

Erityisesti Pennsylvania on vaaravyöhykkeessä, sillä siellä oli vaarallisia tulvia vain pari päivää sitten. Vain muutaman senttimetrin lisävettä saa joet tulvimaan.

(MTV3-STT)

(Kymmenen uutiset 18.09.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.