Isä uhkasi tappaa lapsensa ja vaimonsa, selvisi vain sakoilla

Korkeimmassa oikeudessa kuultiin tänään perheenisää, joka uhkasi tappaa puolisonsa ja perheen lapset kesämökillä elokuussa 2007.

Mies tuomittiin kaksi vuotta teon jälkeen Espoon käräjäoikeudessa laittomasta uhkauksesta 90 päiväsakkoon, mutta syyttäjä valitti tuomiosta hoviin.

Syyttäjä vaati vastaajalle, keski-ikäiselle miehelle, tappouhkauksesta ehdollista vankeusrangaistusta muun muassa vastaavista teoista annettujen rangaistusten yhteneväisyyteen vedoten. Hovissa käräjäoikeuden tuomitsema sakkorangaistus kuitenkin pysyi, koska rangaistusta lieventäviksi seikoiksi katsottiin isän tunnustus sekä perheenjäsenten saavuttama sovinto teon jälkeen.

Suullisessa käsittelyssä kiisteltiinkin tänään siitä, voidaanko alaikäisten lasten isänsä kanssa tekemää sovintoa pitää rangaistusta lieventävänä seikkana.

- Se, että 4- ja 13-vuotiaat lapset ovat tappouhkauksen jälkeen alkaneet vähitellen lähentyä isänsä kanssa, on täysin ymmärrettävää, sillä lapset tarvitsevat vanhempiaan. Mutta tätä ei voida pitää rangaistusta lieventävänä asiana. 4-vuotias ei voi ymmärtää isänsä teon vakavuutta, perusteli kihlakunnansyyttäjä Anna-Riikka Ruuth.

Syytetyn avustajan mukaan perheen lapset eivät ole vaatineet isälleen sakkoja kovempaa rangaistusta.

Isä muutti pois kotoa

Tappouhkauksen jälkeen perheen isä muutti mökille asumaan pariksi kuukaudeksi. Hän kertoi oikeudessa olleensa kuitenkin päivittäin yhteyksissä perheeseensä ja hakeutuneensa oma-aloitteisesti väkivaltaongelmaan pureutuvaan hoito-ohjelmaan, joka kesti kaksi kuukautta.

- Uhkaus loukkasi perheen lapsien turvallisuudentunnetta. Isä hakeutui hoitoon, jotta sama ei tapahtuisi uudelleen, mutta tätäkään ei ole syytä pitää rangaistusta lieventävänä seikkana, sillä kukaan ei vaatinut häneltä hoitoon hakeutumista, sanoi Ruuth.

Vastaajan avustajan mukaan hoitoon hakeutuminen taas tulee tulkita nimen omaan rangaistusta lieventävänä.

- Huumausainerikosten kohdalla rangaistusta mitattaessa huomioitavana asiana pidetään tekijän oma-aloitteista hoitoon hakeutumista. Lisäksi on huomioitava, ettei vastaaja ole ennen eikä jälkeen kesällä 2007 tapahtunutta uhkausta turvautunut väkivaltaan. Alkoholin vaikutuksen alaisena yksittäisenä pidettävä tapahtuma kuitenkin riistäytyi käsistä. Sittemmin vastaaja on lopettanut alkoholin käytön, sanoi avustaja.

Lapset kävivät terapiassa vuoden ajan tapahtumien jälkeen.

- Nykyään meidän perheessämme kaikki rakastavat toisiaan täydellisesti, kommentoi syytetty.

Lue myös:

    Uusimmat