Mainos

IS: Vanhus jätettiin vuodeosastolla ilman lääkkeitä – kuoli muutamaa päivää myöhemmin

Sydänsairas 88-vuotias nainen ei saanut viikkoon tärkeitä lääkkeitään hoitovirheen vuoksi. Nainen kuoli muutamaa päivää myöhemmin.

– Suurin syy oli se, että meidän toimintomme eivät olleet asianmukaisia, ylilääkäri myöntää Ilta-Sanomien haastattelussa.

– Kukaan ei osannut ihmetellä, miksei sydänpotilas saanyt sydänlääkettä.

Hänen mukaansa lääkkeiden antamatta jääminen johtui osin sairaanhoitajan inhimillisestä virheestä ja myös tietokonejärjestelmän puutteista. Tapaukselle ei hänen mukaansa ollut yhtä syyllistä.

Lääkkeet unohdettiin jo viikko hoitoon tulon jälkeen

Nainen tuotiin viime vuoden heinäkuussa hoitoon Pohjois-Karjalassa toimivan terveyskeskuksen vuodeosastolle. Nainen kärsi sydänvaivoista.

Kaksi viikkoa myöhemmin huomattiin, ettei nainen ollut viikkoon saanut kolmea sydänlääkettä ja yhtä astmalääkettä. Lääkkeet puuttuivat lääkelistalta, jolla oli muitakin lääkkeitä.

Virhe huomattiin aamuvuoron aikaan ja iltavuoron aikaan naisen vointi huononi. Hänet siirrettiin ambulanssilla Pohjois-Karjalan keskussairaalaan, jossa hän kuoli neljä päivää myöhemmin.

Oikeuslääkäri: lääkevirheellä todennäköisesti osuutta kuolemaan

Oikeuslääkäri totesi oikeustieteellisen ruumiinavauksen yhteydessä, että naisen kuolemaa edelsi lääkkeiden annosteluvirhe. Sydänsairauden vaikeusasteen huomioonottaen on todennäköistä, että tällä oli osuutta sydämen vajaatoimintaoireiden pahenemiseen.

Terveysalan lupa- ja valvontaviranomainen Valvira ei pitänyt hoitoa vuodeosastolla kaikin osin asianmukaisena. Naista hoiti terveyskeskuksessa lääkäriopiskelija, jolla oli kaksi ohjaavaa lääkäriä. Valviran mukaan lääkevirhe oli seurausta huolimattomasta toiminnasta ja ilmeisesti kiireestä lääkehoitoa toteutettaessa.

Valviran mukaan ei ole varmuudella arvioitavissa, olisiko naisen menehtyminen voitu ilman lääkevirhettä estää.

Poliisi: Ei näyttöä rikoksesta

Poliisi tutki juttua kuolemantuottamuksena, mutta tutkinnanjohtajan mukaan jutussa ei ollut näyttöä rikoksesta. Itä-Suomen syyttäjäviraston kihlakunnansyyttäjä on määrännyt esitutkinnan lopetettavaksi.

Terveyskeskuksen ylilääkärin mukaan terveysasemalla on otettu tapauksen jälkeen käyttöön uusi lääkelistojen tarkastusprosessi. Tapaus ei johtanut kurinpidollisiin toimiin.

Tapauksesta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.