Mainos

IS: Ruanda-syytetyn avustaja oli saada potkut

Joukkotuhonnasta syytetyn, Porvoossa asuvan ruandalaismiehen Francois Bazaramban puolustaja Ingrid Heickell oli vähällä tulla vapautetuksi tehtävästään. Asiasta kertoo Ilta-Sanomat.

Lehden mukaan Heickell käytti toissapäivänä loukkaavaa kieltä sekä ruandalaisesta todistajasta että oikeuden puheenjohtajasta, laamanni Lars Karlssonista. Heickell puolustaa Bazarambaa Suomessa, jossa tämä seuraa parhaillaan Ruandassa tapahtuvaa todistajien kuulemista Vantaan vankilassa.

Kun laamanni kiitti toissa päivänä todistajaa ruandaksi, Heickell päästeli suustaan asiattomuuksia, jotka kuuluivat internetyhteyden välityksellä Vantaan vankilasta ruandalaiseen oikeustaloon.

- And don't forget to kiss his ass too, Heickell sanoi.

Virke tarkoittaa suomeksi suurin piirtein 'älä unohda suudella hänen persettään'.

Heickell oli unohtanut ääniyhteyden Ruandaan myös muutamaa päivää aiemmin. Kun laamanni kysyi todistajalta, kumpaan Ruandan kansanryhmään, hutuihin vai tutseihin, tämä kuului, ruandalaisessa oikeussalissa kuultiin Heickellin mutisevan "are you straitght or gay?" eli 'oletteko hetero vai homo'.

Ilta-Sanomien mukaan oikeus harkitsi eilen asianajaja Heickellin vapauttamista puolustajan tehtävästä. Hänen annettiin kuitenkin jatkaa, sillä potkut olisivat vaarantaneet Bazaramban oikeusturvan. Bazaramban kolmesta puolustajasta Heickell on ainoana päämiehensä kanssa Suomessa.

Bazaramban puolustusta johtava oikeustieteen maisteri Ville Hoikkala sekä kolmas puolustaja, varatuomari Tomi Heinonen osallistuvat oikeudenkäyntiin Ruandan pääkaupungissa Kigalissa.

Tuomioistuin päätyi torumaan Heickellia julkisesti istunnon aikana. Myös Ville Hoikkala ja jutun syyttäjä, valtionsyyttäjä Raija Toiviainen paheksuvat Heickellin kielenkäyttöä Ilta-Sanomissa.

Lehden mukaan Ruandan pääsyyttäjä Martin Ngoga on ilmaissut Toiviaiselle järkytyksensä Heickellin mauttomuuksista, jotka myös loukkasivat Ruandan kansalaisia. Ruandan valtio ei kuitenkaan millään tavoin saa puuttua suomalaiseen oikeudenkäyntiin, vaikka sitä käydäänkin runsaan kuukauden ajan Kigalissa.

Tuttuja politiikasta

Bazaramban puolustusta pidetään kokoonpanoltaan erikoisena. Lakimies Hoikkala on hoitanut paljon eritoten ulkomaalaisasioita. Tätä kautta myös Bazaramba päätyi hänen asiakkaakseen.

Uskovaiseksi ilmoittaunut Hoikkala on toiminut kristillisdemokraattien kunnallispolitiikassa Keravalla, Heickell saman puolueen riveissä Helsingissä.

Heickell sanoi taannoin MTV3:lle tuntevansa Hoikkalan juuri poliittisista kuvioista. Turkulaisessa asianajotoimistossa työskentelevä varatuomari Heinonen puolestaan tuli tiimiin Heickellin mukaan, koska hän on "homicide specialist" - henkirikosasiantuntija.

Heickell on puolustuksen ainoa asianajaja. Asianajajat ovat asianajajaliittoon kuuluvia lakimiehiä, jotka ovat työskennelleet asianajotehtävissä määräajan ja suorittaneet asianajajatutkinnon ennen liittoon pääsemistään. Liitto edellyttää heidän muun muassa noudattavan hyvää asianajotapaa. Liitto on lakisääteisesti velvollinen valvomaan jäseniään.

Liitolla on valvontalautakunta, joka voi huomauttaa asianajajaa, antaa hänelle varoituksen tai määrätä seuraamusmaksun tai jopa erottaa hänet asianajajaliitosta.

Asianajajaliiton hallitus keskustelee Heickellin kielenkäytöstä kokouksessaan 12. elokuuta.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.