Mainos

IS: Järjestö lähetti Suomelle 1700 nimen listan terrorismista epäillyistä turvapaikanhakijoista

National Center for Justice -järjestö kertoo lähettäneensä Suomen viranomaisille listan terroristeista ja sotarikollisista.

Asiasta kertoi Ilta-Sanomat.

Lontoossa toimivan National Center for Justice -järjestön johtaja kertoo, että järjestöstä on lähetetty tänä syksynä Euroopan maiden viranomaisille nimilista noin 1 700 turvapaikanhakijasta. Listalla on järjestön mukaan irakilaisia ja syyrialaisia Isis-järjestön terroristeja ja sotarikollisia. Asiasta kerrottiin arabiankielisellä, Lontoossa toimivalla Elaph-uutissivustolla.

National Center for Justicen johtajan Muhamed al-Shekhilin mukaan materiaalia on lähetetty muun muassa Saksaan, Ranskaan, Suomeen ja Belgiaan maahanmuutosta vastaaville viranomaisille.

– Lähetimme dokumentteja, kuvia ja todisteita Isis-joukkojen jäsenistä. Asiaa pitäisi nyt tutkia. Kaikkien EU-maiden pitäisi toimia tämän asian suhteen, al-Shekhili sanoo Ilta-Sanomien haastattelussa.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) on aiemmin arvioinut, että Suomeen tulleista turvapaikanhakijoista 300:lla voi olla jonkinlaisia yhteyksiä terrorismiin.

Järjestö: Isis perustamassa soluja Suomeen

Al-Shekhilin kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa, että joistain listan saaneista maista on kiitetty tiedoista ja ryhdytty yhteistyöhön National Center for Justicen kanssa.

Al-Shekhilin uskoo, että Isis pyrkii perustamaan Eurooppaan ”nukkuvia soluja”, joihin liittyy suuria uhkia. Hän mukaansa, että Isis haluaa terroristisoluja myös Suomeen.

Al-Shekhili ei ottanut kantaa, ovatko perjantaina Suomessa vangitut kaksoset järjestön listalla, sillä järjestö toimittaa tietoja vain viranomaisille.

Hän kuitenkin arvioi, että monilla Suomessa olevilla henkilöillä voi olla Isis-yhteyksiä.

Al-Shekhilin mukaan Suomeen on pakolaiskriisin aikana tullut myös puolisotilaallisissa joukoissa toimineita. Hän kuvailee heidän joukossaan olevan erittäin vaarallisia ihmisiä.

"Suomen on oltava varovainen"

Al-Shekhilin kertoo Ilta-Sanomien haatattelussa, että Suomen apu pakolaiskriisissä on hienoa ja oikein.

– Samaan aikaan pitää olla kuitenkin varovainen, koska on mahdollista, että mukana on Isisin jäseniä ja entisiä puolisotilaallisten joukkojen jäseniä.

Al-Shekhilin mukaan National Center for Justice toimii ”ihmisoikeuksien ja oikeuden puolesta”. Järjestö perustettiin ensin Irakin Bagdadissa 2000-luvun alussa. Myöhemmin se rekisteröitiin Isoon-Britanniaan.

Al-Shekhili kertoo Ilta-Sanomille toimineensa aiemmin lakimiehenä ja ihmisoikeusaktivistina Irakissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.