Irtisanomiset lisäävät kiusaamista työpaikoilla

Työpaikkakiusaamisen on arvioitu maksavan valtiolle ja työnantajille miljoonia euroja vuosittain muun muassa sairauspoissaoloina ja ennenaikaisina eläkkeelle siirtymisinä.

Työterveyslaitoksen erikoistutkijan Maarit Vartia-Väänäsen mukaan irtisanomisia kokeneet työyhteisöt ovat otollisia kasvualustoja henkiselle väkivallalle muun muassa siksi, että väen vähentyessä stressi lisääntyy ja työnjako käy epäselväksi.

-Kollegoiden kiusaaminen voi olla yksi tapa purkaa stressiä, Vartia-Väänänen sanoo.

Erään tutkimuksen mukaan noin 100 000 suomalaista kärsii jatkuvasta työpaikkakiusaamisesta. Määrä on noin kolme prosenttia koko työvoimasta. Satunnaisesti häirityksi joutuu useampi kuin joka kymmenes työntekijä.

Työpaikkakiusaamisen on arvioitu maksavan valtiolle ja työnantajille miljoonia euroja vuosittain muun muassa sairauspoissaoloina ja ennenaikaisina eläkkeelle siirtymisinä.

Uusi työsuojelulaki, joka tuli voimaan viime vuonna, kieltää kiusaamisen työpaikoilla. Laki velvoittaa työnantajan puuttumaan tietoonsa tulleisiin tapauksiin. Työpaikkakiusatuille on lisäksi juuri perustettu Suomeen valtakunnallista tukiyhdistys.

Työpaikkakiusattujen tuki -yhdistyksen puuhanainen, kouluttaja Sirkka-Liisa Lamminkoski kertoo tietävänsä satoja henkilöitä, joiden työura julkisella sektorilla on loppunut ennenaikaisesti työpaikkakiusaamisen vuoksi. Yleensä kiusatut diagnosoidaan vakavasti masentuneiksi. Lamminkosken mukaan Suomessa suljetaan usein silmät koko ongelmalta ja esimerkiksi Ruotsissa ja Ranskassa asiat ovat paljon paremmassa hoidossa. Vartia-Väänäsen mielestä kehitystäkin Suomessa on tapahtunut, sillä nykyään kiusaamisesta uskalletaan puhua selvästi aikaisempaa enemmän.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat