Irtisanomiset lisääntyivät yhä viime vuonna

Isoimmat yt-neuvottelut käytiin viime vuonna metsäteollisuudessa. Kaikkiaan yt-neuvottelujen piirissä oli noin 43 000 työntekijää.

Irtisanomiset ovat lisääntyneet talouden ja työllisyyden hyvästä kehityksestä huolimatta. Viime vuonna työpaikkansa menetti yli 7 500 henkilöä. Irtisanottujen määrä nousi lähes 900 henkilöllä. Edellisvuonna kasvu oli yli 1000 henkeä.

Mittavimmat yt-neuvottelut käytiin metsäteollisuudessa. UPM-Kymmenessä ne koskivat lähes 3000:a työntekijää ja Stora Ensossa yli 1400:tta.

Pörssiyrityksissä tuulee

Etenkin pörssiyhtiöissä irtisanomiset lisääntyivät selvästi. Niistä sai lähteä yli 4200 työntekijää, kun luku toissa vuonna oli alle 1900.

Listan kärjessä ovat UPM-Kymmene (627), Perlos (573), Amer Sports (370), Outokumpu (314), Foxconn (295), Valmet Automotive (222) Suomen Spar (217) ja YIT (216).

Yt-neuvotteluiden piirissä oli noin 19 000 henkilöä, mikä vastaa vuoden 2005 tasoa. Vuotta aiemmin neuvoteltavana oli 8 600 työpaikkaa.

Työllisyys nousussa

Irtisanomisista huolimatta työllisyysnäkymät ovat parantuneet. Työllisten määrä kasvoi marraskuussa edellisvuodesta noin 54 000 hengellä. Tämän vuoden näkymät ovat paranemassa etenkin palveluissa ja rakentamisessa. Myös teollisuudessa työpaikkojen määrä on kääntynyt nousuun.

SAK:n kokoamat tiedot koskevat vain yli 30 työntekijän yrityksiä. Ne pohjautuvat tiedotusvälineisiin ja muihin julkisiin lähteisiin.

Mukana on lähes 200 suomalaisyrityksissä käytyä yhteistoimintaneuvottelua. Niiden piirissä on ollut lähes 43 000 työntekijää. Vuonna 2005 luku oli muutamia tuhansia suurempi. Vastaava luku vuonna 2004 oli 17 700.

Viialainen: Yt-lakia muutettava

Irtisanomisten määrän kasvusta kertovat tilastot osoittavat SAK:n apulaisjohtajan Matti Viialaisen mukaan tarpeen yhteistoimintalain pikaiseen uudistamiseen.

Viialainen korostaa, että lain lykkääminen olisi vakava takaisku luottamukselliselle yhteistyölle yrityksissä ja työmarkkinoilla.

- Yt-lain uudistus tulee todelliseen tarpeeseen, sillä nykyinen laki on osoittautunut lähinnä irtisanomislaiksi.

Viialaisen mukaan viime vuonna voimaan tullut laki muutosturvasta osoittaa, mitä tämänkaltaisilla uudistuksilla voidaan saada aikaan. Uuden työpaikan etsintää helpottavan muutosturvan piirissä olevien määräksi on arvioitu viime vuonna yli 10 000 irtisanottua.

Suuri osa jää työttömäksi

Vaikka työnantajapuolella irtisanomisten on usein tulkittu kertovan talouden toimivuudesta, Viialaisen mukaan perustelu ei näiden tilastojen valossa toimi. Suuri osa irtisanotuista ei siirry uusille kasvaville aloille.

Uutta työpaikkaa eivät ilmeisesti tule saamaan kaikki yli 1000 metsäteollisuudesta irtisanottua.

Joukossa on myös yrityksiä, jotka irtisanovat henkilöstöä Suomesta siirtäessään tuotantoa ulkomaille. Tällaisia ovat esimerkiksi Nokian alihankkijat Perlos ja Foxconn.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat