Mainos

Irtisanomiset lähes puolittuneet viime vuodesta

SAK:n seurannan mukaan tänä vuonna on irtisanottu lähes 4400 henkilöä, kun viime vuonna vastaava luku oli yli 7500. Yt-neuvottelut ovat koskettaneet tänä vuonna 24 000 työntekijää.

Töissä olevien määrän kasvu on ylittänyt tänä vuonna yli kymmenen kertaa irtisanottujen määrän. Töissä on ollut noin 50 000 henkilöä enemmän kuin viime vuonna. Lisäksi avoimien työpaikkojen määrä on noussut selvästi.

Sen sijaan irtisanottujen ja yt-neuvottelujen kohteeksi joutuneiden työntekijöiden määrä on lähes puolittunut viime vuodesta, kertoo Suomen ammattijärjestöjen keskusliitto SAK.

Tänä vuonna on SAK:n seurannan mukaan irtisanottu 4373 henkilöä. Viime vuonna vastaava luku oli 7536. Irtisanomiset ovat painottuneet pörssiyhtiöihin, jotka antoivat potkut yli 3000 työntekijälle, mitä SAK pitää huolestuttavana.

Suurta huomiota saaneet yt-neuvottelut ovat supistuneet niinikään. Niiden kohteeksi on joutunut yli 24 000 henkilöä, kun vuonna 2006 yt-neuvottelut koskivat noin 43 000:ta työntekijää.

Yt-neuvottelujen kohteeksi joutuneiden ja irtisanottujen määrän suuri ero johtuu siitä, että yt-neuvottelut koskevat muitakin yksikössä työskenteleviä kuin irtisanottavia. Yt-neuvotteluissa käytetään usein myös eläkejärjestelyjen tapaisia keinoja vähentää irtisanomisia. Joskus yt-neuvottelut koskevat vain töiden järjestelyä eivätkä työpaikkojen vähentämistä.

Muun muassa Nokia Siemensin 700:aa henkilöä koskeneet yt-neuvottelut ovat olleet tämän vuoden kolmanneksi suurimmat, mutta lopulliset irtisanomiset jäivät 20 työntekijään erilaisten tukipakettien ansiosta.

Sen sijaan listan synkin yhtiö Perlos antoi potkut lähes kaikille yt-neuvottelujen kohteeksi joutuneille noin 1200 henkilölle.

Perloksen jälkeen toiseksi suurimpia yt-neuvotteluja on käyty Stora Ensossa, jonka 1100 työntekijän neuvottelut ovat kuitenkin vielä kesken.

Eräät yhtiöt käyvät yt-neuvotteluja ja irtisanovat työntekijöitä samaan aikaan, kun ne palkkaavat uutta henkilökuntaa toisiin tehtäviin. Tällainen yhtiö on muun muassa Nokia, joka on antanut tänä vuonna lähtöpassit 183 henkilölle.

Parempaa muutosturvaa

SAK:n mielestä työntekijät tarvitsevat myönteisestä kehityksestä huolimatta nykyistä parempaa muutosturvaa. Järjestö vaatii myös työttömyysturvan kohentamista.

- Myönteisestä työllisyyskehityksestä huolimatta työpaikkojen lopettamiset koskevat vuosittain tuhansia työntekijöitä ja yt-neuvottelut kymmeniä tuhansia, muistuttaa SAK:n elinkeinopolitiikasta vastaava Janne Metsämäki.

Hän painottaa, että irtisanomisten yhteyteen rakennettujen tukipakettien on oltava riittävän hyviä, jotta työntekijöille luodaan todellisia mahdollisuuksia uuteen työhön ja ammattiin.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.