Iron Sky tekee suomalaisen elokuvan historiaa

Suomalaisen scifi-natsileffa on saanut ennenkuulumatonta suosiota, kun elokuvan liput vietiin suorastaan käsistä Berliinissä.

Kun Iron Sky -leffan liput tulivat myyntiin Berliinin elokuvajuhlilla, ne menivät loppuun parissa tunnissa. Nopeammin vietiin vain Intian suosituimman näyttelijän Shah Rukh Khanin uuden toimintaleffan liput.

Maailmanensi-ilta lauantai-iltana 1700-paikkaisessa Friedrichstadtspalastissa on herättänyt laajaa huomiota kansainvälisessä mediassa. Eikä ihme, jo konsepti on hilpeä: koominen tieteiselokuva, jossa natsit palaavat maapallolle. Ohjaaja Timo Vuorensolan ja osatuottaja Samuli Torssosen maine scifin ystävien keskuudessa alkoi kotikutoisista Star Wreck -parodialeffoista, joita he tekivät harrastepohjalta. Myös täysin ammattimaisen Iron Skyn tekemisen vaiheista kerrottiin jatkuvasti netissä. Se on kuin vastakohta suurille Hollywood-tuotannoille, joiden tekemisestä pysytään vaiti.

Kun uusin traileri tuli nettiin, se sai miljoona katsojaa alle vuorokaudessa. Vastaavaan pystyvät vain harvat Hollywood-elokuvat, ja niiden markkinointibudjetit saattavat olla satoja miljoonia euroja. Iron Skyn markkinointiin on valjastettu innokas fanipohja käytännössä ilmaiseksi.

– Monet fanit ovat tulleet eri puolilta Eurooppaa Berliiniin vain tätä varten, kertoo tuottaja Tero Kaukomaa.

Elokuva on englanninkielinen, ja sen pääosissa nähdään saksalainen Julia Dietze ja amerikkalainen Christopher Kirby. Budjetti oli seitsemän miljoonaa euroa, Suomen kaikkien aikojen suurin. Ennakkoon Iron Sky on myyty jo yli 30 maahan.

(MTV3–STT)

Lue myös:

    Uusimmat