Mainos

Irlantilaislehti ylistää suomalaisperheen arkea: Kela tukee, vanhempainvapaa jaetaan, ekaluokkalaisilla kännykät...

The Irish Times -lehti kertoo laajassa artikkelissaan suomalaisesta hyvinvointivaltiosta yhden lapsiperheen näkökulmasta. Artikkelissa kuvataan muun muassa sitä, kuinka Kela tukee suomalaisia lapsiperheitä, miten lasten koulunkäynti ja iltapäiväkerho on järjestetty ja miten vanhemmat jakavat keskenään kodinhoidon velvollisuudet. Reportaasi antaa varsin ylistävän kuvan Suomesta.

Juttuun on haastateltu Helsingissä asuvaa yksilapsista arkkitehtiperhettä. Siinä kerrotaan seikkaperäisesti, miten perhe jakoi äitiys- ja isyyslomat lapsen syntymän jälkeen, miten Kela tukee lapsiperheitä Suomessa ja miten naisen ja miehen välinen tasa-arvo on myös poliittisen päätöksenteon päämääränä Suomessa.

Artikkelissa esiintyvää lapsiperhettä on haastateltu Töölön kirjastossa. Toimittaja kertoo jutussaan, miten suomalaiset ovat "yksi maailman lukutaitoisimmista kansoista", ja miten Töölön kirjasto remontoitiin muutama vuosi sitten helsinkiläisten olohuoneeksi. Jutussa ylistetään kirjaston hienoja tiloja: lasten lukupaikkoja, tietoteknisiä laitteita ja jopa ompelukonetta, joka on kaikkien kaupunkilaisten käytössä.

Jutussa muistetaan mainita myös siitä, miten suomalaislapset osaavat käyttää teknologiaa arjessaan. Jo lähes kaikilla ekaluokkalaisilla on matkapuhelin. Artikkelin mukaan vanhemmille on tärkeää opettaa jälkikasvulleen järkevää kännykän ja Internetin käyttöä. Tietotekniikkataitoja halutaan opettaa lapsille varhain.

Myös koulumaailma saa suitsutusta, vaikkakin jutussa haastetellut kertovat, miten koulutuksen rahoituksesta on viime vuosina säästetty. Toimittajan mukaan koulussa tarjotaan ilmainen lounas, mikä nähdään paitsi kansanterveydellisesti myös kasvatuksellisesti hyvänä Suomessa. Lapsille koulun jälkeen järjestetyt iltapäiväkerhot ovat köyhemmille perheille ilmaisia, muilta otetaan pieni maksu toiminnasta.

Perhe kertoo jutussa, että viikonloppusin he pyrkivät vähentämään ohjelmoitua elämää. Esimerkiksi lapsella ei viikonloppuisin ole harrastusmenoja, vaan silloin tavataan ystäviä. Juttu loppuu iloisesti siihen, kun perheenäiti kertoo lapsellaan olevan tulevana viikonloppuna peräti neljät eri synttärikekkerit.

Kaiken kaikkiaan The Irish Timesin juttu maalaa hyvin myönteisen kuvan lapsiperheen elämästä Helsingissä. Adjektiivejakaan ei jutussa ole säästelty. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja