Mainos

Irlantiin tulossa mittavia leikkauksia ja verojen korotuksia

Irlannissa talousasiantuntijat pitävät hätärahoituksen saamista välttämättömänä veronkorotusten ja leikkausten lisäksi. Lähes pyhäksi asiaksi on nousemassa Irlannin alhainen yritysvero, jolla on nyt korotuspaineita.

- Se olisi suuri katastrofi. Se on ollut tie EU:hun ja se on ollut avainasemassa, jotta tänne on saatu ulkomaisia investointeja etenkin Yhdysvalloista, kehuu yritysveroa finanssiyhtiö Bloxhamin pääekonomisti Adam McQuad.

- Tuo 12,5 prosentin veroaste on elintärkeä Irlannin talouden tulevalle toipumiselle ja vakaudelle, sanoo puolestaan finanssiyhtiö Friends Firstin pääekonomisti Jim Power.

Hänen mukaansa Irlanti voisi menettää suorat ulkomaiset investoinnit, jos veroa korotetaan.

Sen sijaan maassa on ehdotettu muun muassa tuntuvia leikkauksia julkisen sektorin eläkkeisiin ja sosiaalikuluihin, sekä veropohjan laajentamista ja vesimaksua.

- Toivottaisin hallituksen vaihdoksen tervetulleeksi niin nopeasti kuin mahdollista ja uusi hallitus saisi mandaatin toteuttaa sen mikä on välttämätöntä, Power ehdottaa.

Ekonomistit toivovat IMF:n ja EU:n väliintuloa

Hänellä on kuitenkin pelko, ettei Irlannin poliittisessa järjestelmässä kyetä tekemään tarvittavia päätöksiä. Power pitääkin hyvänä, että Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) ja EU tulevat tekemään päätökset irlantilaisten puolesta.

Mikäli paikallisiin ihmisiin ja paikalliseen mediaan on uskomista niin tällainen Irlannille annettava hätäapu olisi lähinnä häpeäksi. Vetkuttelu hätäavun pyytämisessä on osittain sisäpolitiikkaa, osittain neuvottelutaktiikkaa. Apu haluttaisiin saada halvemmalla kuin Kreikan sopimalla viiden prosentin korolla.

- Meidät pakotetaan turvautumaan hätärahoitukseen ja olisin hämmästynyt, ellei se tapahdu parin seuraavan päivän aikana, Power toteaa.

Katso Rita Strömmerin juttu Dublinista

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.