Mainos

Irlanti-paketti eduskunnan käsittelyyn keskiviikkona

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) sanoo, että Irlannin lainapaketti eli päätös Suomen osallistumisesta Irlannin talouskriisin pelastuspaketin takaajaksi on mahdollista saada eduskunnan käsiteltäväksi keskiviikkona.

Takauspaketin yksityiskohdista, kuten siitä, kuinka suureen lainasummaan Suomi on osaltaan valmis sitoutumaan Kiviniemi ei tiedotustilaisuudessa suostunut kertomaan mitään.

- Kaikki yksityiskohdat täsmentyvät eikä näitä yksityiskohtia vielä kerrota julki, pääministeri vastasi tänään lähes jokaiseen tukipakettia koskeneeseen kysymykseen.

Kiviniemi oli varsin luottavainen siihen, että euromaiden valtiovarainministerit saavat paketille riittävän pitävät ehdot Brysselissä.

Suomen osalta sinetin päätökselle antaa valtiovarainministeri Jyrki Katainen.

- Hänellä on valtuudet Suomen osalta antaa hyväksyntä tukipaketille, kunhan se ehdoiltaan on sellainen, että Irlanti saa pankkisektorinsa kuntoon ja julkisen taloutensa tasapainoon.

Suomen osuus takuista miljardi?

Pääministeri myös uskoo, ettei Suomi muiden euromaiden mukana joudu Irlannin pankkikriisin maksumieheksi.

- Laaditut ehdot täyttämällä Irlanti voi vakuuttaa maksavansa lainansa takaisin, eikä euromaiden antamat lainatakuut näin realisoidu (Suomenkaan osalta).

Mitä ehdot sitten pitävät tarkalleen sisällään, paljastuu myöhemmin. Mielenkiintoisia kysymyksiä ovat muun muassa Irlannin lainapaketin suuruus, joka diplomaattilähteiden mukaan hipoo 85 miljardia euroa.

Sunnuntain neuvotteluissa myös täsmentyy paitsi Suomen osuus takuista, myös se miten koko Irlannin lainapaketti jakautuu Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n, EU-komission, euromaiden sekä euron ulkopuolisten maiden kesken.

Suomen osuudeksi Irlannin takuista on arvioitu miljardia euroa.

"Päätökset rauhoittavat markkinat"

Kiviniemi painottaa, että Irlannin talouden pelastusoperaatio on tärkeä Suomen talouden kannalta.

- Näillä päätöksillä rauhoitetaan markkinat. Lisäksi kriisiin leviäminen on estettävä, tai se merkitsee työttömyyttä, korkeampia lainakorkoja sekä säästö- ja leikkauslistoja.

Pääministeri toisaalta ymmärtää, että Irlannin tuki herättää myös vastustusta.

- Kyllä ymmärrän, ettei tämä kivalta tunnu. Kun Suomi ei ole tehnyt asioita väärin vaan virheet on tehty muissa maissa. Kuitenkin tämä on huonoista vaihtoehdoista se vähemmän huono.

MTV3 Uutiset seuraa Irlannin tukipaketin neuvotteluiden etenemistä nettisivujen lisäksi myös Seitsemän uutisissa ja Kymmenen uutisissa MTV3-kanavalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.