Mainos

Irlanti Nizzan-sopimuksen taakse

Irlantilaiset ovat hyväksyneet EU:n laajenemisen mahdollistavan Nizzan sopimuksen eilisessä kansanäänestyksessään. Äänestysvilkkaus jäi vajaaseen 49 prosenttiin.

Irlannin kansanäänestyksessä on 63 prosenttia äänestäneistä kannattanut EU:n Nizzan-sopimuksen hyväksymistä, ilmoitti keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Peter Greene iltapäivällä julistaessaan vaalin virallisen tuloksen.

Ei-äänten saama tuki oli 37 prosenttia. Kansanäänestykseen osallistui runsaat 48 prosenttia 2,9 miljoonasta äänioikeutetusta. - Sopimusta kannatti yli 900 000 äänestäjää ja vastusti yli 500 000, Greene ilmoitti.

Irlannin yleisradioyhtiön RTE:n mukaan sopimus oli hyväksytty kaikissa 42 vaalipiirissä. Edellisessä viime vuonna pidetyssä kansanäänestyksessä vain kaksi vaalipiiriä puolsi sopimusta.

Äänestysvilkkaus jäi tuolloin vajaaseen 35 prosenttiin.

Irlannin pääministeri Bertie Ahern sanoi tänään, että irlantilaiset ovat antaneet voimakkaan kyllä-vastauksen Euroopan unionin laajenemiselle kansanäänestyksessään. -Irlannin kansan eilinen myönteinen päätös on voimakas kyllä (EU:n) laajenemiselle ja irlantilaisten lämmin tervetulotoivotus Keski- ja Itä-Euroopan sekä Välimeren saarten eurooppalaisille kumppaneillemme, Ahern sanoi.

Ahernin mielestä äänestysvilkkaus oli "erinomainen". Hän korosti myös päätöksen historiallisuutta koko Euroopan osalta.

Nizzan sopimuksen hyväksyminen tämän vuoden loppuun mennessä kaikissa 15 jäsenmaassa on välttämätöntä EU:n laajenemiselle.

Kymmenen maan on tarkoitus liittyä EU:hun vuoden 2004 alusta. Ne ovat Tshekki, Slovakia, Unkari, Puola, Slovenia, Viro, Latvia, Liettua, Malta ja Kypros.

EU on aikaisemmin hyväksynyt uusia jäseniä vuonna 1973 (Tanska, Irlanti ja Britannia), 1981 (Kreikka), 1986 (Espanja ja Portugali) sekä 1995 (Itävalta, Suomi ja Ruotsi).

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 20.10.2002).

(Kymmenen uutiset 20.10.2002).

(Kymmenen uutiset 20.10.).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.