Mainos

Irlanti-kriisikokous käyntiin

Euromaiden valtiovarainministerit ovat aloittaneet kriisikokouksen Brysselissä löytääkseen ratkaisun Irlannin velkakriisiin.

Muun muassa Euroopan keskuspankki halusi Irlannin tarttuvan tarjolla olevaan EU-tukeen, jotta tilanne rahoitusmarkkinoilla rauhoittuisi.

Euron kurssi dollaria vastaan laski tänään alimmilleen kahteen kuukauteen, ja samaan aikaan Irlannin korkealle kohonneet joukkovelkakirjojen korot pysyivät yläilmoissa. Rahoitusmarkkinoilla kannettiin huolta erityisesti siitä, että Irlannin kriisi leviäisi myös Portugaliin ja Espanjaan.

Suomi tiukkana

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) lähti kriittisellä mielellä kokoukseen.

Katainen sanoi haluavansa tiukat ehdot Irlannin auttamiselle, koska kyse on suomalaisten ja muiden eurooppalaisten veronmaksajien rahoista.

Katainen haluaa muun muassa saada vakuudet Irlannille myönnettävistä lainoista. Lisäksi maalla on oltava EU:n ja Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n luoma sopeutusohjelma.

Auttamiseen on Kataisen mukaan oltava valmiina, sillä levitessään kriisillä olisi turmiolliset vaikutukset myös Suomen talouteen.

- Olennaista on se, että me arvioimme tilannetta puhtaasti suomalaisen veronmaksajan, suomalaisten työpaikkojen ja meidän hyvinvointiyhteiskuntamme kannalta, Katainen sanoi Brysselissä ennen ministerikokouksen alkua.

Kataisen mukaan ensi kevään eduskuntavaalit ja opposition avustamisoperaatioita kohtaan esittämä kritiikki eivät ole vaikuttaneet Suomen tiukkaan linjaan.

- Linja ei ole muuttunut oikeastaan yhtään, vaan se on ihan sama. Mehän vaadimme vakuuksia jo Kreikan kohdalla, Katainen sanoi.

Rehn jäähdytteli

Irlannin talousongelmien ytimessä on maan kriisiytynyt pankkisektori, jota valtiovalta joutuu tukemaan 50 miljardilla eurolla.

EU:n talouskomissaari Olli Rehn kertoi Brysselissä, että EU-komissio käy keskusteluja IMF:n kanssa siitä, kuinka Irlannin pankkisektorin ongelmat voitaisiin ratkaista. Mukana on myös Euroopan keskuspankki.

Rehn jäähdytteli kuumana käynyttä Irlanti-keskustelua muistuttamalla, että maan julkisen talouden lainatarpeet on katettu ensi kesään asti. Rehnin mukaan Irlantia ja Kreikan viimekeväistä talouskriisiä ei pidä verrata keskenään.

- Kyseessä ei ole euron eloonjäämiskamppailu. Kyseessä on erittäin vakavat ongelmat Irlannin pankkisektorilla, Rehn painotti.

Irlannissa hallitus on epäsuosittu ja sen on vaikea saada ihmiset mukaan talouden tervehdyttämistalkoisiin. Irlannissa veikataan jo ennenaikaisten vaalien ajankohtaa. Halveksunnan kohteena ovat myös itselleen miljoonalainoja myöntäneet pankinjohtajat ja EU.

(MTV3-STT)

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.