Mainos

Irlannista EU:n puheenjohtajamaa

Irlannista on tullut EU:n puheenjohtajamaa. Irlanti seuraa puheenjohtajamaana Italiaa. Virallisesti kuuden kuukauden mittaista kautta juhlistetaan Dublinissa tänään.

EU:n puheenjohtajamaa vaihtui puoliltaöin Italiasta Irlanniksi. Virallisesti kuuden kuukauden mittaisen puheenjohtajuuden alkamista juhlistetaan Dublinin linnassa myöhemmin tänään.

Irlanti pyrkii puheenjohtajakaudellaan nostamaan esille maailmanlaajuiset ihmisoikeuskysymykset ja kiirehtimään Lähi-idän ja Afrikan levottomuuksien ratkaisemista, maan pääministeri Bertie Ahern totesi julkilausumassaan. Ahern kiitteli koko unionin puolesta paavi Johannes Paavali II:a tämän pitämistä rauhaa ajavista puheista. Ahern korosti EU:n keskeistä roolia maailmassa.

- Aiomme korostaa maailman maiden yhteistyön merkitystä toimivien kansainvälisten suhteiden ylläpitämiseksi. Aiomme myös kehittää konfliktien ehkäisemistä ja ihmisoikeuksia, Ahern sanoi.

EU:lla valoisa vuosi

EU:n tulevaisuuden suhteen Ahern on toiveikas.

- Puheenjohtajuutemme sijoittuu EU:n kannalta suotuisaan aikaan. Seuraavan kuuden kuukauden aikana EU kasvaa 15 jäsenmaasta 25:een, kyseessä on unionin suurin yksittäinen laajentuminen.

Unionin omien valoisien tulevaisuudennäkymien keskellä Ahern kuitenkin muistutti, että Saharan eteläpuolisessa Afrikassa lähes 300 miljoonaa ihmistä elää köyhyysrajan alapuolella ja arviolta 28 miljoonaa ihmistä on saanut hiv-tartunnan tai sairastaa aidsia.

Lähi-idässä Irlannin tavoitteena on kestävän, kahden valtion välisen ratkaisun saavuttaminen. Ahern myös vaati toimenpiteitä turvallisuuden ja demokratian edistämiseksi Irakissa sekä uskoi, että Pohjois-Irlannin kriisin ratkaisu voidaan saavuttaa yhteistyöllä.

Irlanti on nyt EU:n puheenjohtajamaa kuudetta kertaa. Seuraavan puolen vuoden aikana maa järjestää yli sata EU kokousta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.