Mainos

Irlannin tukipaketti "kovan harkinnan paikka"

Irlannin tukipaketti on tulossa eduskunnan käsittelyyn huomenna. Oppositiossa olevan SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Eero Heinäluoma luonnehtii tilannetta "kovan harkinnan paikaksi".

- Paneudumme tähän huolella, koska kysymys suurista asioista. Olennaisia kysymyksiä ovat, paljonko Suomi antaa sitoumuksia ja toimiiko tämä. Ikävä kyllä näyttää siltä, että tämä levottomuus leviää, Heinäluoma arvioi MTV3:n Huomenta Suomessa.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen mukaan seuraukset ovat kohtalokkaat, jos Irlanti jätetään oman onnensa nojaan. Puheissa ovat vilahtaneet lama, joukkotyöttömyys ja verotulojen romahdus.

Heinäluoma näkee Kataisen puheissa myös kotimaista liioittelua. Hänen mukaansa tukipaketissa on paljon arveluttavia asioita. Yksi niistä liittyy yritysverotukseen.

- Irlannin alhainen yritysverotus ihmetyttää. Pidän suurena tappiona, että tähän ei ole ilmeisesti puututtu edelleenkään. Jos haluaa 80 miljardia rahaa, joutuu keskustelemaan millä ehdoilla sen saa, Heinäluoma arvioi.

Myös pankkien vastuun toteutuminen tukipaketissa ja jatkossa kiinnostaa Heinäluomaa.

Heinäluoma muistuttaa, että Irlannin ongelmat johtuvat pankeista ja niiden pelastusoperaatiosta.

- Pankkien pelastusoperaatio oli vikatikki. Irlannin valtio takasi paitsi kaikki pankkien talletukset myös pankkien joukkovelkakirjalainoja. Markkinataloudessa täytyy hyväksyä se, että rahan tekemisessä on riski. Pitää olla myös valmis kärsiä se riski, Heinäluoma korostaa.

Katso eduskuntaryhmien puheenjohtajien Eero Heinäluoman (SDP) ja Ville Niinistön (Vihr.) haastattelu: (Huomenta Suomi 30.11.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.