Mainos

Irlannin aborttilaki jää ennalleen

Irlannin aborttilainsädäntö ei tiukennu. Hallituksen ehdotusta lain muuttamisesta vastusti vain 10 000 äänestäjää enemmän kuin sitä kannatti.

Kiistelty aborttilaki jää ennalleen Irlannissa. Lain tiukentamisen vastustajat ovat voittaneet asiasta eilen järjestetyn kansanäänestyksen.

Illalla julkaistujen virallisten tulosten mukaan 50,42 prosenttia äänesti esitystä vastaan ja 49,58 prosenttia sen puolesta.

Hallituksen esitys aborttilain muuttamisesta olisi sulkenut abortin mahdollisuuden itsemurhalla uhkaavalta raskaana olevalta naiselta.

Irlantilaiset kävivät vaaliuurnilla laiskasti ja kansanäänestyksen äänestysprosentti jäikin hieman alle 43:een. Hallituksen esitystä vastaan äänesti 629041 irlantilaista ja esityksen puolesta 618485. Eroksi tuli runsaat 10 000 ääntä.

Irlannin pääministeri Bertie Ahern ilmoitti hieman ennen virallisen äänestystuloksen julkistamista, että hallituksen esitys aborttilainsäädännön tiukentamisesta on kärsinyt tappion.

- Kansa on puhunut. Kansan valinta ratkaisee, Ahern kuvasi lopputulosta.

Irlannin vuodelta 1861 oleva aborttilaki sallii abortin vain, jos naisen henki on vaarassa. Abortin kielto otettiin mukaan myös perustuslakiin vuonna 1983 pidetyn kansanäänestyksen jälkeen. Irlannin korkein oikeus päätti vuonna 1992, että itsemurhalla uhkaaminen on lain mukainen terveysuhka. Päätös tuli tapauksesta, jossa teini-ikäinen tuttö tuli raskaaksi, kun tytön ystävänsä isä oli raiskannut hänet.

Noin 7 000 irlantilaisnaisen arvioidaan matkustavan vuosittain abortin tekoon Isoon-Britanniaan. Irlantilaiset äänestivät maansa aborttilaista nyt viidennen kerran kahdenkymmen vuoden sisällä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.