Mainos

Iranista löydettiin salattua ydinteknologiaa

Iranista on löydetty osia uraanin rikastamislaitteesta, kertovat diplomaattilähteet.

Ydintarkastajat ovat löytäneet Iranista osia kehittyneestä uraanin rikastamislaitteesta, josta Iran ei ole aiemmin ilmoittanut tarkastajille.

Löydöksestä kertoi Kansainvälistä Atomienergiajärjestöä (IAEA) lähellä oleva diplomaattilähde. Hänen mukaansa järjestön tarkastajat ovat löytäneet osia G-2 -sentrifugista. IAEA ei ole vahvistanut tietoa.

Löydetyistä laitteista on kertonut myös amerikkalaislehti USA Today, jonka raportin diplomaattilähteet ovat vahvistaneet. Lehdessä kerrotaan, että löydös tehtiin ilmavoimien tukikohdassa pääkaupunki Teheranin ulkopuolella. Tietojen mukaan tarkastajat eivät ole löytäneet todisteita siitä, että laitteistossa olisi rikastettu uraania.

Löydös ei todista ydinaseohjelmasta

Diplomaattilähteiden mukaan IAEA ei pidä löydöstä sellaisena todisteena, jonka vuoksi Iranin asia vietäisiin YK:n turvaneuvoston käsiteltäväksi. Diplomaattien mukaan Iranista täytyisi löytyä todellinen kätketty tuotantolaitos tai selkeitä ydinaseiden malleja.

IAEA on antanut Iranille uhkavaatimuksen, jonka mukaan maan on paljastettava kaikki yksityiskohdat ydinohjelmastaan lokakuun loppuun mennessä. Järjestö aikoo myös antaa jäsenmaillensa raportin Iranin yhteistyöhalukkuudesta ennen maaliskuun 8. päivän kokousta.

Iran on toistuvasti vakuuttanut käyttävänsä ydinohjelmaansa vain rauhanomaisiin tarkoituksiin. Iranilaisen uutistoimisto IRNA:n mukaan maan ulkoministeri Kamal Kharazi on kieltänyt, että Iran olisi rikastanut uraania tehdäkseen ydinpolttoainetta. Kharazi myönsi, että maa tutkii uuden sentrifugin kehitystä, mutta hänen mukaansa kyseessä on vain "tieteellinen tutkimus".

Yhdysvallat on kiivaasti syyttänyt Irania ydinaseiden kehittämisestä.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.