Mainos

Iranissa vangittu toimittaja syömälakossa

Vakoilusta Iranissa tuomittu yhdysvaltalais-iranilainen toimittaja Roxana Saberi, 31, on syömälakossa. Hänen isänsä sanoi tänään Saberin ilmoittaneen, ettei lopeta syömälakkoaan, ennen kuin tämä vapautetaan.

Saberi kertoi isälleen olevansa nälkälakossa viidettä päivää.

- Hän ei syö mitään. Olen hyvin huolissani. Äänestä päätellen hän on hyvin huonossa kunnossa, Reza Saberi kertoi puhelinkeskustelusta tyttärensä kanssa.

Freelancetoimittaja Saberi tuomittiin 18. huhtikuuta kahdeksan vuoden vankeusrangaistukseen vakoilusta Yhdysvaltain hyväksi. Saberi kiisti syytteet. Myös Yhdysvallat on sanonut niiden olevan perättömiä ja vaatii Saberin vapauttamista viipymättä.

Saberin tuomio saattaa vaikeuttaa Yhdysvaltain pyrkimyksiä palauttaa välit Iraniin kolmen vuosikymmenen molemminpuolisen epäluottamuksen jälkeen.

Vetoomustuomioistuin lupaa reilun ja nopean käsittelyn

Saberin asianajaja sanoi valittaneensa tuomiosta tänään. Iranilainen vetoomustuomioistuin on ilmoittanut ottavansa asian käsittelyyn pikaisesti ja luvannut, että Saberi saa reilun oikeudenkäynnin.

Oikeus istuu nyt kolmen tuomarin kokoonpanossa. Aiemman tuomion langetti yksi tuomari.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad kehotti viime sunnuntaina syyttäjää takaamaan, että Saberin oikeudet puolustautua syytteiltä toteutuvat.

Saberilla on sekä Yhdysvaltain että Iranin kansalaisuus. Hän on avustanut muun muassa Britannian yleisradioyhtiötä BBC:tä ja yhdysvaltalaista radiota.

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö on kutsunut Saberin tuomiota Iranin rikoslain vastaiseksi. Järjestö varoittaa ulkomaisia työntekijöitä työskentelemästä Iranissa ennen kesäkuussa pidettäviä presidentinvaaleja.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoi Saberin joutuneen Iranin ja Yhdysvaltain välisen "politiikan pelinappulaksi".

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.