Mainos

"Iranissa ei ole homoja"

Iranin presidentti vierailee nyt kolmatta kertaa New Yorkissa. Ahmadinejad oli lehdistön tentattavissa muunmuassa Iranin ihmisoikeustilanteesta sekä seksuaalivähemmistöjen kohtelusta.

Iranin presidentin Mahmud Ahmadinejadin vierailu New Yorkissa herätti närkästystä jo ennen kuin se oli alkanutkaan. Hän puhui Columbian yliopistossa ja vastasi videoteitse esitettyihin kysymyksiin Kansalliselta lehdistöklubilta.

Useimmat juutalaisjärjestöt vaativat Columbian yliopistoa perumaan Ahmadinejadille esitetyn kutsun puhua yliopistossa, koska hän on aiemmin vaatinut Israelin pyyhkäisemistä kartalta. Ahmadinejad on myös kyseenalaistanut juutalaisten joukkotuhon.

Columbian yliopiston rehtori Lee Bollinger puolusti kutsua sanomalla, että yliopisto on paikka, jossa vastakkaiset ajattelutavat kohtaavat. Mielenosoittajat vastustivat yliopiston ulkopuolella sitä, että Ahmadinejad sai puhua yliopistossa. "Paholainen on laskeutunut" kirjoitti New York's Daily News -lehti eilen.

Rehtorin esittely loukkasi Ahmadinejadia

Bollinger vaati tilaisuuden aluksi Ahmadinejadia selvittämään ihmisoikeusaktivistien teloittamista, tukea Irakin kapinallisille sekä naisten, homoseksuaalien ja Bahai-uskonnon kannattajien sortoa. Bollingerin vieressä istunut Ahmadinejad luonnehti esittelyä loukkaukseksi, jonka tarkoituksena oli samentaa kuulijakunnan avoin mieli.

Ahmadinejad aloitti vierailunsa tapaamalla pienen äärijuutalaisryhmän, joka vastustaa Israelin valtiota. Ahmadinejad sanoi viime vuonna, etteivät ongelmana ole juutalaiset, vaan sionismi, joka on piilotettu juutalaisuuden taakse.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad puhui Columbian yliopistossa. 25.9.07.

Iran ei tunnusta Israelia

Washingtonin Kansalliselta lehdistöklubilta esitettyihin kysymyksiin Ahmadinejad vastasi muun muassa, ettei Iran tunnusta Israelia. Perusteluna hän esitti että Israel perustuu "miehittämiseen" ja "rasismiin" sekä "hyökkäyksiin naapureitaan vastaan".

Newyorkilaisia suututti Ahmadinejadin aie laskea seppele 11. syyskuuta 2001 tehtyjen terrori-iskujen paikalle. Kaupungin viranomaiset kielsivät käynnin turvallisuussyihin vedoten.

Presidentti George W. Bush antoi tukensa New Yorkin viranomaisille. Hän sanoi ymmärtävänsä, ettei paikalle haluta jotakuta, jonka valtio tukee terrorismia.

Yhdysvaltain ulkoministeri Condoleezza Rice puolestaan sanoi CNBC-kaapelitelevision haastattelussa, että olisi irvailua, jos "terrorismin luultavasti suurin tukija, juutalaisten holokaustin kyseenalaistaja ja muiden maiden kartalta pyyhkäisemisen puolesta puhuva henkilö" kävisi Ground Zero -paikalla.

Ahmadinejad vierailee nyt kolmatta kertaa New Yorkissa.

(Seitsemän uutiset 25.09.2007)

Myös ydinohjelma puhuttaa edelleen

Yhdysvallat myös epäilee Iranin olevan hankkimassa salaa ydinasetta. Iran kiistää sen ja sanoo maansa ydinohjelman olevan vain energiantuotantoon tarkoitettu. Vierailunsa edellä Ahmadinejad sanoi CBS-tv-kanavan haastattelussa, ettei Iran tarvitse ydinpommia ja etteivät Iran ja Yhdysvallat ole ajautumassa kohti sotaa.

YK:n turvallisuusneuvosto on määrännyt kahdessa päätöslauselmassa pakotteita Irania kohtaan, koska se ei ole luopunut ydinohjelmastaan. Yhdysvallat vaatii nyt tiukempia pakotteita.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.