Mainos

Iranin ydinkiistaa ei voi ratkaista voimakeinoin

Iranin pääneuvottelijan mukaan Iran voi antaa vakuuksia ydinohjelmansa rauhanomaisuudesta. YK:n joulukuussa asettama määräaika uraanin rikastamisen lopettamiselle päättyy perjantaina.

Iranin ydinohjelmasta puhjennutta kiistaa ei voi ratkaista voimakeinoin tai painostamalla, sanoo Iranin pääneuvottelija Ali Larijani. Larijani neuvotteli Wienissä Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtajan Mohamed ElBaradein kanssa.

Larijani toteaa myös, että Iran voi antaa vakuuksia ydinohjelmansa rauhanomaisuudesta. Länsimaat epäilevät Iranin kehittävän atomipommia ohjelman varjossa.

ElBaradei sanoi puolestaan Financial Times -lehden haastattelussa, että tapaaminen oli viime hetken yritys saada iranilaiset vakuuttumaan siitä, että heidän kannattaisi oman etunsa vuoksi tasoittamaan tietä neuvotteluille.

YK:n turvallisuusneuvosto asetti joulukuussa tämän viikon lopun määräajaksi, johon mennessä Iranin pitää luopua uraanin rikastamisesta pakotteiden uhalla. ElBaradein on määrä raportoida perjantaina neuvostolle siitä, onko näin tapahtunut.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad sanoi jälleen, ettei maa aio luopua uraanin rikastamisesta.

- Kannatamme neuvotteluja asian ratkaisemiseksi, mutta ilman etukäteen asetettuja ehtoja, hän sanoi puheessaan Gilanin maakunnan pääkaupungissa Rashtissa.

Iran on ehdottanut, että maa asettaisi rajan rikastamistoiminnalleen. Tämä toimisi takeena siitä, ettei maa tavoittele ydinasetta, niin kuin varsinkin Yhdysvallat on useasti epäillyt.

Iranilaisen uutistoimisto Irnan mukaan ElBaradei on ehdottanut aikalisää niin, että Iran keskeyttäisi uraanin rikastamisen ja YK siirtäisi pakotteiden voimaan astumista.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.