Mainos

Iranin vanhoillisten voitto varmistui

Iranin vanhoillisten voitto parlamenttivaaleissa on varmistumassa. Äänestysvilkkauden arvioidaan jäävän alhaiseksi.

Iranin vanhoilliset näyttävät saavan murskaavan enemmistön parlamenttiin.

Äänestysvilkkaus oli paikoin ennätysalhaista; esimerkiksi pääkaupungissa Teheranissa vain 28 prosenttia äänioikeutetuista kävi äänestämässä.

Iranin sisäministeriön mukaan koko maassa äänestysprosentti kipusi niukasti 50 prosentin yläpuolelle. Näin laiskasti maassa ei ole äänestetty koskaan ennen islamilaisen tasavallan 25-vuotisen historian aikana.

Uudistusmieliset olivat kehottaneet iranilaisia boikotoiman vaaleja sen jälkeen kun satojen uudistusmielisten poliitikkojen osallistuminen vaaleihin oli estetty.

Iranin korkein hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei ylisti jo eilen kansaa, joka oli "täysin vapaissa, tervehenkisissä ja laillisissa" vaaleissa antaneet ratkaisevan iskun vaaliboikottia vaatineille.

Kun 194 paikkaa 290-paikkaisessa parlamentissa oli ratkennut, vain 40 paikkaa oli mennyt uudistusmielisille uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan.

Väkivaltaisuuksia ääntenlaskun edetessä

Ääntenlaskun edetessä maaseudulla puhkesi väkivaltaisuuksia, joissa on paikallisviranomaisten mukaan saanut surmansa kahdeksan ihmistä.

Firouzabadin kaupungissa eteläisessä Farsin maakunnassa asukkaat hermostuivat eilen, kun paikallinen kuvernöörin virasto ilmoitti heidän mielestään epäilyttävän tuloksen tiukassa vaalitaistossa uudistusmielisen ja vanhoillisen vaaliehdokkaan välillä.

Kun vihainen ihmisjoukko lähestyi virastoa poliisi ampui yhtä mielenosoittajaa. Tulitusta seuranneissa väkivaltaisuuksissa kuoli kolme siviiliä ja yksi poliisi.

Neljän ihmisen hengen vaatinut yhteenotto sattui eilen myös koillisessa Khuzestanin maakunnassa sijaitsevassa Izehin kaupungissa, kertoi uutistoimisto Isna. Sielläkin olivat vastakkain vaalituloksiin tyytymätön väkijoukko ja poliisi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.