Iranin vaalivoittajilla paine uudistuksiin

Iranin parlamenttivaalit voittaneilla uudistusmielisillä voimilla on edessään kova työ ryhtyessään toteuttamaan presidentti Mohammed Khatamin haluamia uudistuksia. Kansaa ja vaalivoittajaa yhdistää kaksijakoinen suhtautuminen uudistuksiin; toiset haluaisivat nopeampia toimia ja toisille riittäisi vähän hitaampikin vauhti.

Mohammed Khatami, Iranin presidentti

Vaalin ensimmäisen kierroksen tulokset paljastivat, että parlamenttiin pääsi 170 uudistusmielistä, 45 vanhoillista ja kovan linja kannattajaa sekä 10 riippumatonta ehdokasta. 290-paikkaisen parlamentin loput 65 paikkaa täytetään toisella vaalikierroksella huhtikuussa.

Iranissa vaaleja ei käydä puoluelistoilla. Voittoisat uudistusmielisetkin ovat vain löyhä yhteenliittymä ihmisiä, joita yhdistää tuki presidentin uudistusohjelmalle. Vaaliliitto on kerännyt yhteen kaikkiaan 18 erilaista puoluetta, joiden täytyy nyt vaalivoiton jälkeen muodostaa yhteinen strategia asioiden hoitamiseksi. Heidän on myös kyettävä sopimaan yhteisestä suhtautumisesta vanhoillisiin, jotka ovat hallinneet parlamenttityöskentelyä aina islamilaisesta vallankumouksesta vuodesta 1979 alkaen.

Uudistusmielisten keskuudessa vallitsee merkittävä erimielisyys kolmessa asiassa: tapakulttuurin vapaudessa, taloudessa ja ulkopolitiikassa. Osa uudistusmielisistä on vaatinut Iraniin suurempaa kulttuurin ja yhteiskuntaelämän vapautta mm. ulkomaisten tv-lähetysten sallimista, ulkomaisen musiikkituonnin vapauttamista ja naisiin kohdistuneiden rajoitusten höllentämistä. Toiset taas haluavat uudistuksia hitaasti ja katsovat, että Iranin on pidettävä kiinni islamilaisista arvoistaan.

Iranin talous on supistunut jo vuosia, ja inflaatio sekä työttömyys laukkaavat kaksinumeroisissa luvuissa. Vapaamieliset uudistajat haluaisivat nostaa Iranin jaloilleen vapauttamalla talouden ja houkuttelemalla maahan ulkomaisia investointeja. Vanhoillinen siipi taas suosii valtiojohtoista taloutta. Myös ulkosuhteet aiheuttavat erimielisyyttä uudistusmielisten leirissä. Toisten mielestä Iranin pitäisi kehittää suhteitaan Yhdysvaltoihin ja muihin länsimaihin, kun taas toiset haluavat edetä tässäkin asiassa varovasti.
(STT-AP)

Lue myös:

    Uusimmat