Iranin vaalitulos ei lämmitä suhteita Yhdysvaltoihin

Toiveet Iranin ja Yhdysvaltain suhteiden nopeasta lämpenemisestä uudistajien vaalivoiton seurauksena laimenivat tiistaina. Voittaneen IIPP-puolueen johtaja, presidentin veli Mohammed-Reza Khatami ilmoitti, että Yhdysvaltojen on lakattava syyttämästä Irania tuesta kansainväliselle terrorismille. Lisäksi sen on purettava taloudelliset sanktiot Irania vastaan.

Kaunopuheiden sijaan Iran odottaa Yhdysvalloilta tekoja, Khatami painotti. Yhdysvallat on ylistänyt Iranin vaalitulosta, mutta kehottanut toistaiseksi pidättyväisyyteen. Odotamme Iranin vetävän tukensa pois terroristeilta sekä Lähi-idän rauhanprosessia vastustavilta ryhmiltä, sanoi Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja James Rubin eilen.

Uudistajat julistivat kuitenkin uuden ilmapiirin syntyä Iranin ja Yhdysvaltain suhteisiin. Myös suhteet ulkomaiseen mediaan ollaan avaamassa. Uudistajien vastavalitun kansanedustajan Rajbali Marzruin mukaan vuonna 1995 säädetty lautasantennit kieltänyt laki tullaan muuttamaan. Yhdysvallat katkaisi diplomaattiset siteensä Iraniin vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat