Mainos

Iranin rajalla 200 000 kurdipakolaista

Lähes 200 000 kurdia on pakenemassa Pohjois-Irakin taisteluja Iranin rajan tuntumaan, ilmoitti Iran tänään. Iranin viranomaiset vetoavat maailman maihin katastrofin välttämiseksi raja-alueella. YK:n arvion mukaan taas Iranin rajalle saattaa olla tulossa 75 000 kurdia.

Iranin pakolaisviraston johtaja Ahmad Hosseini sanoi, että jo hyvin pian Iranin rajan läheisyyteen olisi saapunut 70 000 kurdipakolaista. Kahden kurdiryhmittymän viikon jatkuneet taistelut Pohjois-Irakissa ovat ajaneet kotiseuduiltaan lähes 200 000 kurdia, Hosseini sanoi.
-Meidän kätemme ovat tyhjät, mitä tulee ruuan antamiseen näille pakolaisille, Hosseini kertoi.

Hosseini sanoi, että Iran ei voi enää ottaa uusia pakolaisia alueelleen "paitsi hätätapauksessa". Iran lupaa kuitenkin yrittää pystyttää leirejä kurdeille Irakin puolelle rajaa. YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n edustaja kertoi aiemmin tänään Genevessä, että Iranin viranomaiset ovat sanoneet, että Iran pitää rajansa avoinna pakolaisille.

Iranissa on enemmän pakolaisia, yli kaksi miljoonaa, kuin missään muussa maailman maassa. Pakolaisista on afgaaneja noin 1,5 miljoonaa.

Kurdiryhmät taistelevat Pohjois-Irakissa

Kurdistanin demokraattisen puolueen KDP:n joukot valtasivat eilen Pohjois-Irakin kurdialueen suurimman kaupungin Sulaimaniyan. Miljoonan asukkaan Sulaimaniya oli aiemmin ollut kilpailevan kurdiryhmittymän PUK:n hallussa.

KDP:n johtaja Massoud Barzani lupasi tänään armahduksen kaikille PUK:n jäsenille, jotka olivat paenneet vastarintaa tekemättä Sulaimaniyasta. Armahdustarjous koskee Barzanin mukaan myös PUK:n johtajaa Jalal Talabania. Tämän on kerrottu lähteneen muiden pakolaisten mukana kohden Iranin rajaa, joka sijaitsee 50 kilometrin päässä Sulaimaniyasta.

PUK:n edustajat vakuuttivat kuitenkin, että Talabani on edelleen Sulaimaniyan lähistöllä. PUK:n edustajat ovat myös varoittaneet, että Barzani aikoo luovuttaa Pohjois-Irakin kurdialueet takaisin Irakin johtajan Saddam Husseinin hallintaan.

Saddam lupasi "armahduksen" kurdeille

Irakin presidentti Saddam Hussein ilmoitti tänään antavansa armahduksen kaikille Pohjois-Irakin kurdeille. Armahduslupaus on saanut YK-lähteiden mukaan sadat kurdit palaamaan koteihinsa Iranin rajan tuntumasta, minne he olivat paenneet.
-Sadat ajoneuvot ja ehkä jopa tuhannet ihmiset ovat palaamassa Iranin raja-alueelta, kertoi YK:n avustustoimia Sulaimaniyassa johtava Stafford Clarry.

Saddamin julistama armahdus on tarkkailijoiden mukaan omiaan osoittamaan hänen vaikutusvaltansa lisääntymistä Pohjois-Irakissa. Alueen kurdit ovat eläneet lännen suojeluksessa sen jälkeen kun Irak joutui lähtemään sieltä 1991. Saddamin tukemat KDP-järjestön kurdit ovat saaneet valtaansa lähes koko Pohjois-Irakin.

Irakin televisio kertoi Saddamin määränneen myös, että Irak lopettaa liikkumisrajoitukset, jotka ovat aiemmin koskeneet Pohjois-Irakia.

Yhdysvallat: Irak korjannut tuhottuja ilmapuolustusasemia

Yhdysvallat on varoittanut Irakia ja Irania puuttumasta Pohjois-Irakin taisteluihin. Yhdysvallat ilmoitti tänään myös, että Irak on korjannut ainakin neljä Etelä-Irakissa sijaitsevaa ilmapuolustusasemaa, joita amerikkalaiset tulittivat risteilyohjuksilla viime viikolla. Ohjusisku oli kosto Irakin armeijan tuesta KDP:lle.

KDP vakuuttaa, etteivät Irakin joukot enää ole mukana kurdialueen taisteluissa. Irakilaisjoukot olivat mukana KDP:n joukkojen ensi hyökkäyksessä PUK-järjestön asemiin elokuun lopulla. Toistaiseksi ei tiedetä, millaista palkintoa presidentti Saddam Hussein odottaa avustaan KDP:lle.

PUK:ta tukevien kurdien joukkopako kohti Irania aiheutuu tarkkailijoiden mukaan osaltaan siitä, että Saddamin armeija teki kaasuhyökkäyksen kurdikylää vastaan 1988. Sadat kurdit ovat joka tapauksessa kääntyneet takaisin Iranin rajalta, joka on sitä paitsi suljettu, sen jälkeen kun Saddam julisti armahduksen.
(STT-Reuter)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja