Iranin presidentti taivuttelee Bushia kirjeellä

Iranin ja Yhdysvaltain johtajien kirjeenvaihdossa on ollut 27 vuoden tauko.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad ilmoitti tänään lähettäneensä kirjeen Yhdysvaltain presidentille George W. Bushille. Ahmadinejad ehdottaa siinä Bushille uusia tapoja sovitella perivihollisten kiistoja, kertoi Iranin hallituksen tiedottaja.

Uutistoimisto Isnan mukaan Iranin ulkoministeri Manuchehr Mottaki toimitti kirjeen Sveitsin Teheranin-suurlähettiläälle.

Sveitsin suurlähetystö alkoi välittää viestejä Teheranin ja Washingtonin välillä pian sen jälkeen, kun maiden diplomaattisuhteet olivat katkenneet vuonna 1980 Yhdysvaltain Teheranin-lähetystön valtauksen vuoksi. Iranin ja Yhdysvaltain presidentit eivät ole sen koommin olleet virallisesti tekemisissä toistensa kanssa.

Iranin hallituksen tiedottaja Hamid Reza Asefi vakuutti, että kirjeen sisältö paljastetaan "oikealla hetkellä".

- Kirje sisältää mielenkiintoisia asioita. Se on kirjoitettu englanniksi, sanoi eräs Ahmadinejadin kanslian virkamies nimettömänä.

Yhdysvallat kiirehti vastaamaan, ettei se ole saanut Ahmadinejadin yhteydenottoa. Tiedustelujohtaja John Negroponte arveli, että Iran saattaa näin yrittää vaikuttaa mielipiteisiin juuri ennen YK:n turvallisuusneuvoston Iran-keskustelua. Hänkään ei ollut vielä nähnyt kirjettä.

Neuvottelut jatkuvat turvaneuvostossa

Iran on pyrkinyt tiettävästi rakentamaan keskusteluyhteyttä Washingtoniin jo jonkin aikaa. Jotkut länsimaiset diplomaatit arvelivat, että Iran saattaa vain yrittää pelata aikaa ja hidastaa sovun syntymistä vastatoimista.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat neuvottelivat New Yorkissa, millä tavalla ne voisivat painostaa Irania luopumaan uraanin rikastamisesta. Keskusteluihin osallistui viiden pysyväisjäsenen Yhdysvaltain, Britannian, Ranskan, Venäjän ja Kiinan lisäksi Saksan valtuuskunta.

Ranskalaiset ja britit ajavat päätöslauselmaa, joka velvoittaisi oikeudellisesti Irania keskeyttämään rikastamisen.

Ahmadinejad vakuutti jälleen viikonloppuna, etteivät sitä sido mitkään päätöslauselmat. Iran on uhannut myös seurata Pohjois-Korean esimerkkiä ja irrottautua ydinsulkusopimuksesta.

Jos Iran jatkaa toimintaa ydinlaitoksissaan entiseen tapaan, turvallisuusneuvosto voi seuraavaksi kiristää sitä talouspakotteilla. Venäjä ja Kiina ovat tosin toistaiseksi vastustaneet pakotteiden määräämistä.

(STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat