Mainos

Iranin presidentti suututti YK:n yleiskokouksen

YK:n yleiskokouksen avausviikko on alkanut New Yorkissa dramaattisissa merkeissä, kun Yhdysvallat ja useat länsimaiden delegaatiot poistuivat YK:n yleiskokouksesta vastalauseena Iranin presidentin puheelle. Ulosmarssijoiden joukossa oli myös Suomen edustus.

Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad sanoi puheessaan, että useat ihmiset uskovat Yhdysvaltain hallituksen olleen syyskuun terrori-iskujen takana. - Teoria on, että jotkut ryhmät hallituksen sisällä järjestivät iskun kääntääkseen Yhdysvaltain talouden rappioon, Iranin johtaja aprikoi.

Ahmadinejadin mielestä salaliittoteorian taustalla olisi ollut pyrkimys vaikuttaa Lähi-itään ja siellä siionistisen hallinnon pelastamiseen.

- Valtaosa Amerikan kansasta kuten myös monet valtiot ja poliitikot eri puolilla maailmaa ovat samaa mieltä tämän näkemyksen kanssa, Ahmadinejad totesi.

Myös Suomi marssi ulos

Yhdysvaltain valtuuskunta marssi ulos kokoussalista heti Ahmadinejadin puheen alkamisen jälkeen. Heitä seurasivat pian muun muassa Britannian ja Espanjan edustajat sekä muita EU-maiden valtuuskuntia.

YK:n ja yleisten globaaliasioiden yksikön päällikkö Katri Viinikka kertoo, että Suomen valtuuskunnasta paikalla oli ulkoasiainsihteeri, joka osallistui ulosmarssiin. Paikan päällä olevan Viinikan mukaan Iranin presidentin puheita Yhdysvaltain osallisuudesta terrori-iskuun pidettiin liian pitkälle menevinä.

- Suomi piti hänen puhettaan sellaisena, että siinä ylittyivät rajat selvästi. Etukäteen oli keskusteltu, miten toimia, jos puheessa on jotain hyvin loukkaavaa Israelia, EU:ta tai EU:n keskeisiä kumppaneita kohtaan, Viinikka kertoo.

Yhdysvaltain edustajat sanoivat pitävänsä Ahmadinejadin puheita "vastenmielisinä ja harhaanjohtavina".

Iranilaisjohtajan puheenvuorot ovat tyrmistyttäneet YK-kokouksissa aiemminkin. Viime vuonna EU-maiden valtuuskunnat marssivat protestiksi ulos kokoussalista YK:n rasisminvastaisessa konferenssissa, kun Ahmadinejad alkoi sättiä Israelia kovin sanoin.

(MTV3 - Reuters - AFP - STT)

Katso Päivi Sinisalon raportti New Yorkista:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.