Mainos

Iranin presidentti historialliselle vierailulle Irakiin

Irakissa valmistauduttiin lauantaina historiallista valtiovierailua varten. Iranin presidentti saapuu sunnuntaina ensimmäistä kertaa naapurimaahansa sitten islamilaisen vallankumouksen 1979.

Presidentti Mahmud Ahmadinejadin vierailua voidaan pitää vahvana tuenilmaisuna Irakin pääministerin Nuri al-Malikin shiiaenemmistöiselle hallitukselle.

- Tämä vierailu luo uusia mahdollisuuksia Iranin ja Irakin välisille suhteille, kuvasi Iranin ulkoministeri Manouchehr Mottaki matkan aattona. Hänen mukaansa se voi toimia myös mallina muille Irakin kanssa tekemisissä oleville naapurimaille.

Iranilla näyttämisen tarve

Asiantuntijoiden mukaan vierailun merkitys on kuitenkin laajempi.

Iranin ja arabimaiden suhteisiin perehtyneen Muhammad Sadegh al-Hosseinin mukaan Ahmadinejadin vierailulla on myös tarkoitus osoittaa Yhdysvalloille, ettei sillä ole samanlaista vaikutusvaltaa Irakiin kuin Iranilla.

- Iran menee sinne myös poistaakseen kaikki epäilyt, että se olisi vastuussa Irakin epävakaudesta, hän sanoi.

Irak kävi edesmenneen diktaattorin Saddam Husseinin johdolla verisen sodan Irania vastaan vuosina 1980-88. Sodassa kuoli arviolta miljoona ihmistä.

Monet huomattavat shiialaiset poliitikot hakivat turvapaikkaa Iranista, kun Saddam ryhtyi sodan jälkeen tukahduttamaan sisäistä oppositiota. Saddamin sunnijohtoisen hallituksen kaatuminen amerikkalaisten miehitettyä maan 2003 onkin parantanut Irakin suhteita shiiajohtoiseen Iraniin.

Ystävällisiä suhteita monimutkaistaa kuitenkin amerikkalaisten läsnäolo Irakissa. Maat ovat perivihollisia keskenään, ja Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on listannut Iranin yhdeksi ns. pahan akselin maista.

Yhdysvallat katkaisi diplomaattiset suhteensa Iraniin 1980 sen jälkeen, kun iranilaisopiskelijat olivat tunkeutuneet Yhdysvaltain suurlähetystöön Teheranissa ja ottaneet sen henkilökunnan panttivangikseen.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.