Iranin politiikassa kuohuu

Iranissa on poliittinen kriisi, kun maan vanhoillisia syytetään "vallankaappauksesta". Vanhoilliset kieltävät sadoilta uudistusmielisiltä mahdollisuuden asettua ehdolle ensi kuun vaaleissa. Iranissa pelätään levottomuuksia.

Iranin presidentti Mohammad Khatami vetosi tänään kannattajiinsa, jotta nämä pysyisivät rauhallisina sen jälkeen kun suurta joukkoa uudistusmielisiä ehdokkaita oli kielletty asettumasta ehdolle parlamenttivaaleissa.

-En voi sanoa olevani samaa mieltä ehdokkaiden torjumisesta, mutta meidän täytyy reagoida laillisesti ja rauhallisesti, Khatami sanoi hallituksen istunnon jälkeen.

Aiemmin päivällä kerrottiin, että Iranin vaikutusvaltainen Valvojien neuvosto oli evännyt sadoilta uudistusmielisiltä mahdollisuuden asettua ehdolle ensi kuun vaaleissa. Heidän joukossaan on 80 nykyistä kansanedustajaa, muun muassa presidentti Khatamin veli ja parlamentin varapuhemies Mohammed Reza Khatami. Hän myös johtaa Iranin suurinta uudistusmielistä puoluetta.

Parlamentin puhemies Mehdi Karoubi valitti tuoreeltaan päivällä julki tullutta päätöstä. -Puolustamme kaikkien niiden oikeuksia, joiden ehdokkuus on torjuttu, Karoubi vakuutti. Parlamentin istunto keskeytyi päivällä alkuunsa uudistusmielisten kansanedustajien marssittua ulos salista.

Joidenkin tietojen mukaan uudistusmieliset kansanedustajat aikovat aloittaa istumalakon kunnes päätös ehdokkuuksien kieltämisestä perutaan. Uudistusmieliset poliitikot ovat olleet enemmistönä Iranin parlamentissa vuoden 2000 vaaleista lähtien. Vanhoillinen Valvojien neuvosto on kuitenkin torjunut suurimman osa parlamentin hyväksymistä laeista.

Iranissa pidetään parlamenttivaalit 20. helmikuuta.

Uudistusmieliset raivoissaan

Iranin johtavat uudistusmieliset poliitikot ovat raivoissaan maan vanhoillisen uskonnollisen johdon päätöksestä estää useiden uudistusmielisten poliitikkojen pääsy ehdokkaiksi parlamenttivaaleissa.

Ulkoasiain- ja kansallisen turvallisuuden valiokuntaa parlamentissa johtavan Moshen Mirdamadin mukaan kyse on suoranaisesta vallankaappauksesta ei-sotilaallisin keinoin. -Jos tämä päätös pysyy voimassa, odotettavissa ei ole vaaleja vaan joukko virkanimityksiä, Mirdamadi sanoi parlamenttirakennuksen edustalla.

Parlamentin varapuhemies Mohammead Reza Khatamin mukaan päätöksen pysyminen voimassa osoittaisi, ettei termi "uskonnollinen demokratia" ole muuta kuin tyhjä iskulause. Khatamin mukaan parlamenttirakennus muutetaan nyt "laitonta päätöstä vastustavan vastarinnan keskukseksi".


(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat