Mainos

Iranin poliittinen kriisi syventynyt

Useat johtavat virkamiehet ja poliitikot ovat uhanneet erota Iranissa.

Ajatollah Ali Khamenei

Kädenvääntö Iranin uudistusmielisten ja vanhoillisten välillä on jatkunut neuvotteluiden ja mielenilmausten merkeissä. Kriisi syntyi eilen, kun korkeinta valtaa Iranissa käyttävä Valvojien neuvosto eväsi tuhansilta ehdokkailta oikeuden osallistua 20. helmikuuta järjestettäviin parlamenttivaaleihin.

Hylättyjen ehdokkaiden joukossa on noin 80 istuvaa kansanedustajaa.

Iranin presidentti Mohammed Khatami, maan johtava uudistusmielinen poliitikko, ja maan parlamentin puhemies Mehdi Karroubi tapasivat Valvojien neuvoston puheenjohtajan ajatollah Ali Khamenein tänään kompromissiesityksen merkeissä. Ylintä valtaa Iranissa käyttävä Khamenei kuitenkin petti uudistusmielisten toiveet sanomalla, ettei hän puuttuisi asiaan muutoin kuin siinä tapauksessa, että vanhoillisten ja uudistusmielisten väliset keskustelut päättyisivät umpikujaan.

Uudistusmieliset poliitikot Khatami etunenässään ovat vedonneet asian rauhanomaisen ratkaisemisen puolesta. Iranin uudistusmielisiä voimia usein tukeneet opiskelijat ovat toistaiseksi pysyneet rauhallisina. Presidentti Khatami varoitti kannanotossaan hylkäämispäätöksen avaavan oven niille, jotka haluavat leimata islamilaisen tasavallan tyranniaksi ja puuttua Iranin sisäisiin asioihin.

Solana varoitti vaikeutuvista suhteista

Iranin sisäministeriö sanoo pitävänsä ehdokkaiden hylkäämistä laittomana ja esitti toivomuksen, ettei hylkäyspäätöstä pantaisi käytännössä toimeen.

Poliittisen kriisin tuntua on lisännyt tänään kahdeksan ministerin erouhkaus. Lisäksi Iranin kaikkien 27 maakunnan kuvernöörit toimittavat maan presidentille eilen avoimen kirjeen, jossa ilmoittivat eroavansa, mikäli kriisi ei ratkea viikon kuluessa.

Iranissa parhaillaan vierailulla oleva EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana tuomitsi Valvojien neuvoston päätöksen ja varoitti sen mahdollisesti vaikeuttavan Iranin ja EU:n suhteita.

- Minun on hyvin on vaikea selittää EU:lle, kuinka jo parlamentissa istuvat henkilöt eivät ole kelvollisia asettumaan uudelleen ehdolle, Solana sanoi. Hän korosti myös maailman seuraavan Iranin vaaleja erityisen tarkasti.

Teheranin parlamenttitalossa viime yönä mieltään osoittaneet kansanedustajat jatkoivat mielenilmaustaan tänään. Odotushuoneessa matoilla yöpyneet kansanedustajat kertoivat saaneensa riveihinsä vahvistusta Valvojien neuvoston hyväksymiltä kansanedustajilta.

Mielenilmaukseen osallistuu noin sata kansanedustajaa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.