Iranin parlamentti tukee ydinhanketta

188 Iranin parlamentin 205 jäsenestä kannattaa ydinsähkön valmistamista omasta ydinpolttoaineesta. Yhdysvallat epäilee kuitenkin Iranin valmistelevan energiaohjelman varjolla omaa ydinasetta.

Iranin parlamentti on asettunut tukemaan maan kiistanalaista ydinhanketta.

Selvä enemmistö kannattaa päätöstä, joko koskee ydinsähkön rauhanomaisen tuotannon käynnistämistä itse valmistetun ydinpolttoaineen turvin. Parlamentin 205 jäsenestä päätöksen puolesta äänesti 188.

Iranin ydinhankkeesta on sukeutunut kansainvälinen kiista, koska Yhdysvallat epäilee Iranin valmistelevan energiaohjelman varjolla oman ydinaseen rakentamista. Rikastettua uraania voidaan käyttää myös ydinaseeseen, mutta Iran on kiistänyt havittelevansa sitä.

Iran asetti tänään uuden takarajan neuvotteluille, joita se on käynyt kiistassa välittäjänä toimivan EU-troikan - Britannian, Ranskan ja Saksan - kanssa.

- Olemme päättäneet neuvotella EU:n kanssa vielä kerran, mutta se on EU:n viimeinen tilaisuus löytää ratkaisu, maan ulkoministeriön tiedottaja Hamid-Reza Assefi sanoi toimittajille Teheranissa.

Uusia neuvotteluja lähipäivinä

Iran on useaan otteeseen varoittanut aloittavansa yksipuolisella päätöksellä uraanin rikastamista edeltävät toimet Isfahanin laitoksessa maan keskiosassa, jos neuvotteluissa EU:n kanssa ei päästä yhteisymmärrykseen.

Pääneuvottelija Hassan Rowhani sanoi maan televisiossa, ettei neuvotteluja eurooppalaisten kanssa voida jatkaa ilman että Iran aloittaa uudelleen ainakin joitakin ydinohjelmaan liittyviä toimia.

- Me voimme neuvotella kuukausia, mutta emme nykyehdoilla, Rowhani sanoi.

Sekä Rowhani että Ranskan ulkoministeri Michel Barnier vahvistivat, että neuvottelut Iranin ja EU-troikan välillä jatkuvat lähipäivinä. Rowhanin mukaan tapaaminen Britannian, Ranskan ja Saksan ulkoministerien kanssa järjestetään alkavalla viikolla.

Iran keskeytti toissa vuoden syksyllä uraanin rikastushankkeensa, ja EU-troikka on pyrkinyt taivuttelemaan maata luopumaan kokonaan siitä. Vastineeksi takeista olla valmistamatta ydinaseita maalle on luvattu muun muassa talousapua.

Jos sovitteluyritykset päätyvät umpikujaan, Iranin ydinohjelma saattaa päätyä YK:n turvallisuusneuvon puitavaksi ja maa saattaisi joutua pakotetoimien kohteeksi.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat