Mainos

Iranin pakotekokous jouduttiin peruuttamaan

Kokouksessa oli määrä käsitellä Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n sekä EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan raportteja.

Iranin lisäpakotteita käsittelevä kansainvälinen kokous on jouduttu peruuttamaan ensi viikolta, koska Kiina on vetäytynyt siitä, kertoivat eurooppalaiset diplomaattilähteet.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvien jäsenmaiden ja Saksan edustajien oli alun perin määrä kokoontua maanantaina arvioimaan Iranin ydinohjelmasta tehtyjä tuoreita selontekoja.

Kokouksessa oli määrä käsitellä Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n sekä EU:n ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan raportteja.

IAEA kiitteli raportissaan Irania yhteistyöstä, mutta muistutti että avainkysymykset maan kiistanalaisesta ydinohjelmasta ovat yhä avoinna.

Iranin presidentti Mahmud Ahmadinejad oli tyytyväinen raporttiin ja kutsui sitä "suhteellisen realistiseksi". Samalla hän arvosteli länsivaltoja siitä, että ne ovat pohjanneet omat näkemyksensä "väärälle tiedolle".

- Te (länsimaat) olette nyt havainneet, että tiedot, joiden pohjalta te olette hyväksyneet päätöslauselmia, ovat vääriä. Nyt teidän on oltava rohkeita, astuttava esiin ja todettava tehneenne virheen, Ahmadinejad sanoi.

Jos Iran olikin tyytyväinen raporttiin, Israel löi sen lyttyyn. Israelin mukaan Iran pyrkii edelleen kehittämään ydinasetta, mitä IAEA ei ole onnistunut paljastamaan.

Israel pitää Irania perivihollisenaan ja maiden välit ovat kiristyneet äärimmilleen presidentti Ahmadinejadin toistettua useasti, että Israel pitäisi pyyhkiä maailmankartalta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.