Mainos

Iranin päätöslauselmasta kompromissiesitys

Sopimusluonnosta ovat hioneet YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät maat Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat. Neuvotteluissa on ollut mukana myös Saksa.

Britannia, Ranska ja Saksa ovat esittäneet lievennyksiä YK:n turvallisuusneuvoston Iran-päätöslauselmaluonnokseen, jonka Venäjä on torjunut.

Eurooppalaisen kolmikon kompromissiehdotus on ottanut pitkälti huomioon Venäjän vaatimukset, kertoi Saksan YK-suurlähettiläs Thomas Matussek. Yhdysvallat on ehdottanut, että turvallisuusneuvosto äänestää pakotetoimista Irania vastaan huomenna.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi aiemmin, että Venäjä on eri linjoilla länsimaiden kanssa Iranin vastaisista pakotteista. Venäjä pitää aivan liian laajoina pakotteita, joita länsimaat ehdottavat luonnoksessaan YK:n turvallisuusneuvostolle.

Lavrov sanoi Moskovassa, että Venäjä vastustaa länsimaiden aikeita rajoittaa iranilaisviranomaisten matkustamista. Hänen mukaansa kyseessä olisi tarpeeton Iranin rankaisu.

Lavrov syytti Yhdysvaltoja ja sen eurooppalaisia liittolaisia myös siitä, että ne yrittävät riistää itselleen vallan Kansainväliseltä atomienergiajärjestöltä IAEA:lta. Hän kuitenkin kertoi Venäjän hakevan kompromissia.

- Jos palaamme alkuperäiseen sopimukseen kuuden maan kesken, voimme päästä nopeaan sopuun, Lavrov sanoi.

Iran ei ole suostunut lopettamaan uraanin rikastusta turvallisuusneuvoston aiemmasta päätöslauselmasta huolimatta. Lännessä epäillään Iranin yrittävän valmistaa ydinaseita.

Sopimusluonnosta ovat hioneet YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät maat Britannia, Kiina, Ranska, Venäjä ja Yhdysvallat. Neuvotteluissa on ollut mukana myös Saksa.

Venäjällä on läheiset välit Iranin kanssa, ja se rakentaa Iranin ensimmäistä ydinvoimalaa. Venäjän mukaan länsimaat yrittävät estää sen sen taloudellista yhteistyötä Iranin kanssa ja saattaa yhteistyön kansainväliseen kontrolliin.

(MTV3-STT-AP-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.