Mainos

Iranin maanjäristyksessä satoja kuolleita

Iranin eilisessä maanjäristyksessä kuoli 222 ihmistä, kertoo avustusjärjestö Punainen Puolikuu.

Iranin Punaisen puolikuun mukaan maan luoteisosaa vavisuttaneessa maanjäristyksessä kuoli 222 ihmistä eli vähemmän kuin ensin arvioitiin. Aiemmin uhrien määräksi kerrottiin jopa 500. Loukkaantuneita on tuhat. Suurin osa uhreista oli naisia, lapsia ja vanhuksia. Kylien miehet olivat järistyksen sattuessa lähteneet jo töihin pelloille ja viinitarhoihin.

Iranin seismologian laitos on ilmoittanut, että maanjäristyksen keskus oli 115 kilometriä lounaaseen Qazvinista, joka sijaitsee pääkaupunki Teheranin länsipuolella. Suurinta tuhoa järistys aiheutti 3600 asukkaan Avajin kaupungin ympäristössä.

Pelastustöitä jatketaan

Pelastajat ovat tänään jatkaneet raunioiden kaivamista. Pelastusjärjestö Punaisen puolikuun mukaan arvioita lopullisista tuhoista saadaan vasta myöhemmin tänään. Järjestö arvioi, että 5000 taloa tuhoutui kokonaan ja 25000 ihmistä jäi kodittomaksi. Kymmenet kylät tuhoutuivat melkein maan tasalle, koska monet rakennuksista olivat savitiilisiä ja helposti sortuvia.

Alueella työskennellyt Kansainvälisen Punaisen Ristin katastrofiavun päällikkö Kalle Löövi uskoo kodittomia olevan kymmeniä tuhansia.

- Olen itse työskennellyt tuolla alueella maanjäristyksen jälkeen ja oma kokemukseni on, että jos tuollainen määrä on kuolleita niin kodittomia on silloin kymmeniä tuhansia. Iranin Punainen Puolikuu ilmoitti meille iltapäivällä, että heillä on Qazvinin alueella 3 avustusryhmää, yksi niistä on etsintäkoiraryhmä. Punainen puolikuu toimittanut alueelle ruokaa ja telttoja, joiden jakelu on aloitettu välittömästi.

Useat maat tarjoavat apua

Surunvalitteluita ja avuntarjouksia on virranut Iraniin. Muiden muassa YK:n pääsihteeri Kofi Annan on ilmaissut osanottonsa maan hallitukselle.

YK:n humanitaarisia kysymyksiä koordinoiva virasto OCHA on tarjonnut apuaan Iranin hallitukselle. Ainakin Ranska, Kuwait, Japani, Turkki ja Azerbaidzhan ovat esittäneet niin ikään surunvalittelunsa Iranin hallitukselle ja tarjonneet apuaan.

Myös Yhdysvallat on luvannut Iranin maanjäristyksen uhreille humanitaarista apua, vaikka se on aiemmin katsonut maan kuuluvan "pahan akseliin" yhdessä Irakin ja Pohjois-Korean kanssa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.