Iranin kriisi nosti Yhdysvaltain raakaöljyn ennätyshintaan

Raakaöljyn hinta nousi tänään uuteen ennätykseen kansainvälisillä öljymarkkinoilla. Nousua vauhdittivat pelko Iranin kriisin kärjistymisestä ja markkinoiden kireys. Pohjanmeren Brentin hinta kävi korkeimmillaan jo 147,25 dollarissa tynnyriltä. Pohjois-Amerikan WTI-laadun hinta nousi sähköisessä kaupankäynnissä runsaat neljä dollaria tynnyriltä yli 146 dollariin.

Euroopan markkinoiden Brentin noteeraus nousi nopeasti edellispäivän päätöksestä. Brentin futuurien hinnat nousivat jo yli 150 dollarin. Tammikuun toimituksilla käytiin Lontoon markkinoilla kauppaa 150,02 dollarilla tynnyriltä. Korkeimmalle eli 150,38 dollariin tynnyriltä nousivat maaliskuun sopimukset.

Raakaöljyn hintaa nostavaa vahvaa kysyntää ja öljymarkkinoiden kireyttä ovat pahentaneet geopoliittiset jännitteet ja tuotanto-ongelmat. Öljyn hinta laski edellisestä, heinäkuun alkuun osuneesta hintapiikistä 135 dollarin tasolle. Hinta on muutamassa päivässä kohonnut taas yli kymmenen dollaria tynnyriltä Iranin noustua uudelleen otsikoihin.

Öljyn hinnan kriisilisä johtuu Israelin uhkailemasta mahdollisesta hyökkäyksestä Iranin ydinohjelmaa vastaan ja Iranin vastavetona näyttävästi julkistamasta keskipitkän kantaman ohjusten laukaisusta sotaharjoituksen yhteydessä. Markkinat pelkäävät sanasodan kuumentumista. Se uhkaisi koko Lähi-idän öljytoimituksia ja maailman öljyhuoltoa.

Opec ei pysty korvaamaan Iranin öljyä

Opecin pääsihteerin Abdalla Salem el-Badrin mukaan Opec-maat eivät pysty korvaamaan Iranin öljytoimituksia, jos maa joutuu sotaan Israelin tai Yhdysvaltojen kanssa.

- Toivon, ettei Iraniin kohdisteta mitään hyökkäyksiä. Toivon, että ongelmat ratkaistaan rauhanomaisesti. Jos jotain tapahtuu, on Iranin öljyn korvaaminen mahdotonta, sanoi el-Badri Opecin päämajassa Wienissä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Iran on Opecin toiseksi suurin öljyntuottaja Saudi-Arabian jälkeen. Iran tuottaa keskimäärin 3,8 miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä. Se on noin 12 prosenttia koko Opecin öljyntuotannosta.

Maailman tunnetuista öljyvaroista Iranissa on öljy-yhtiö BP:n energiatilastojen mukaan runsas kymmenesosa eli 11,2 prosenttia. Suurten öljy- ja kaasuvarojen ohella Iranin asema on tärkeä myös maantieteellisen sijainnin vuoksi. Iran hallitsee koko Persianlahden pohjoisrantaa ja kapean Hormuzin salmen toista rantaa.

Hyökkäys vaarantaisi Hormuzin liikenteen

Israelin julkisuudessa esillä pitämä mahdollinen hyökkäys Iraniin voisi katkaista liikenteen strategisesti elintärkeässä Hormuzin salmessa. Sen kautta laivataan suuri osa Lähi-idän alueen öljynviennistä. Vaikutukset öljyn hintaan ja teollisuusmaiden öljyhuoltoon olisivat vähintäänkin dramaattisia.

Hormuzin salmesta kulkee Kansainvälisen energiajärjestön katsauksen mukaan yli 13 miljoonaa tynnyriä öljyä päivässä. Kuljetusten määrä nousee IEA:n ennusteen mukaan yli 35 miljoonaan tynnyriin päivässä vuonna 2030.

Tankkeriliikenne Hormuzissa on ollut vain kerran sotatoimien kohteena, silloinkin rajoitetusti. Se tapahtui 1980-luvun puolivälissä niin sanotun "tankkerisodan" aikana. Tankkerisota oli yksi Iranin ja Irakin välisen pitkän ja verisen sodan sotatoimista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat