Mainos

Iranin ja Talebanin välit kiristyvät

Iranin presidentti Mohammad Khatami varoitti tänään Taleban-järjestöä, joka on nopeasti valtaamassa koko Afganistanin. Khatami sanoi, että Afganistanista Iranin kautta Eurooppaan kulkevat huumevirrat uhkaavat mukaan Iranin rajoja.

Presidentti Khatami vakuutti myös jatkavansa ponnisteluja vapauttaakseen kymmenen diplomaattia, yhden toimittajan ja 35 kuorma-autonkuljettajaa, jotka Iranin mukaan Taleban otti panttivangeiksi vallattuaan Mazar-i-Sharifin kaupungin viime viikolla.

-Iran kykenee puolustamaan rajojaan ja huolehtimaan kansalaistensa vapauttamisesta. Pyrimme päämääräämme sovinnollisesti ja diplomaattista tietä ja toivomme, ettei meidän tarvitse käyttää muita keinoja, Khatami sanoi.

Iranin vallankumouskaarti pitää seuraavat sotaharjoituksensa Afganistanin rajalla "Talebanin aiheuttamien ongelmien takia", valiojoukkojen komentaja Mohammad-Jafar Asadi ilmoitti tänään Kayhan-lehdessä.

Lehti kertoi myös, että Iranin parlamentti kokoontuu tiistaina keskustelemaan diplomaattien vapauttamisesta. Taleban on kiistänyt diplomaattien sieppaamisen ja sanonut heidän ehkä kuolleen. Islamin sunnilaista suuntausta edustava kiihkomielinen Taleban-järjestö kehotti sunnuntaina Irania olemaan puuttumatta Afganistanin asioihin. Talebanin radio vastasi Iranin entisen presidentin Akbar Hashemi Rajsanjanin perjantaisen lausuntoon, jonka mukaan Iran "ei tule suvaitsemaan levottomuutta ja salahankkeita rajoillaan".

Enimmäkseen shialainen Iran tuntee olevansa uhattu sunnilaisen ääriliikkeen vallasta itärajallaan ja pelkää, että Yhdysvallat voi käyttää tilannetta hyväkseen Iranin vastaisessa politiikassaan. Iranin uskonnolliset johtajat pitävät Yhdysvaltoja perivihollisenaan.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.