Mainos

Iranin ensimmäinen ydinvoimala taas vastatuulessa

Venäjä on rakentanut Iranin ensimmäistä ydinvoimalaa jo 90-luvun alusta saakka. Projekti on tähän mennessä viivästynyt useita kertoja.

Venäjä viivästyttää Bushehrin ydinreaktorin rakennustöitä Iranissa. Venäjän mukaan työt hidastuvat, koska Iran on velkaa Venäjälle.

Venäjän ydinenergiaviraston Rosatomin mukaan laitoksen rakennustöiden aikataulua pitää korjata, koska Iran ei ole suorittanut sovittuja maksuja yli kuukauteen.

Venäjä on rakentanut Iranin ensimmäistä ydinvoimalaa Bushehriin maan eteläosaan jo 90-luvun alusta saakka. Projekti on jo aikaisemmin viivästynyt useaan otteeseen. Venäjän on määrä aloittaa polttoainetoimitukset reaktorille maaliskuussa. Ydinvoimala oli tarkoitus käynnistää syyskuussa.

Yhdysvallat haluaa, että ydinvoimalan rakennustyöt pysäytetään kokonaan. Se epäilee Iranin hamuavan ydinasekelpoista uraania. Sekä Venäjä että Iran ovat vakuuttaneet voimalan tarkoituksena olevan pelkkä sähkön tuottaminen.

ElBaradei: Iranille tarjottava kepin lisäksi porkkanaa

Talouspakotteet eivät riitä ratkaisemaan kiistaa Iranin ydinlaitoksista, YK:n atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja Mohamed ElBaradei sanoo. ElBaradein mielestä lännen on myös sitouduttava auttamaan Irania turvallisuuskysymyksissä.

- Iran tuntee olonsa turvattomaksi. He asuvat naapurustossa, joka ei ole kovin ystävällinen, ElBaradei sanoo. Iranin läheisistä maista sekä Pakistanilla että Venäjällä on ydinaseita.

-Voisimme epäilemättä vielä koventaa pakotteita, mutta kysymys ydinlaitoksista on vain jäävuoren huippu.

ElBaradein on määrä tavata Iranin ydinneuvottelija Wienissä huomenna ja raportoida sen jälkeen YK:n turvallisuusneuvostolle siitä, onko Iran täyttänyt sen asettamat vaatimukset. Turvallisuusneuvosto on vaatinut Irania lopettamaan uraanin rikastamisen ydinpolttoaineeksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.